Lenkijoje parengtas įstatymo projektas nugriauti sovietinius paminklus

Konfliktas tarp Rusijos ir Estijos nesustabdys dekomunizacijos Lenkijoje. Tai sekmadienį tiesioginėje „Radio Zet” laidoje pareiškė valdančiosios konservatorių partijos”Įstatymas ir teisingumas” frakcijos parlamente vadovas Marekas Kuchcinskis.

Didžiausio Lenkijos laikraščio „Dziennik” duomenimis, pirmadienį kultūros ir nacionalinio paveldo ministras Kazimierzas Ujazdowskis (Kazimežas Ujazdovskis) pateiks įstatymo projektą, kuriuo remiantis bus galima nugriauti paminklus- užsienio viešpatavimo Lenkijoje simbolius.

Vietos ekspertų vertinimu, siūlomas projektas gali sukelti Lenkijos ir Rusijos konfliktą, kaip tai neseniai įvyko Rusijos ir Estijos santykiuose dėl Bronzinio kareivio paminklo perkėlimo į kitą vietą Taline.

„Įstatymo projektas parengtas. Mes turime pasikonsultuoti šiuo klausimu su vyriausybe, Kultūros ministerija, pasitikslinti kai kurias detales ir galbūt sujungti tai, ką parengė Kultūros ministerija. Turimos omenyje tautos atmintinos vietos”, – sakė M.Kuchcinskis.

Jis pripažino, jog laikas svarstyti tokį įstatymo projektą ne visiškai palankus, tačiau pridūrė, kad Maskvos ir Talino konfliktas nesustabdys dekomunizacijos proceso Lenkijoje.

Balandžio 30 dieną Lenkijos kultūros ministras K.Ujazdowskis paskelbė, kad „Lenkijoje komunistų diktatūros simboliai išnyks iš miestų gatvių”.

Specialiame Kultūros ministerijos pareiškime buvo pranešta, kad rengiamas įstatymo projektas dėl tautos atmintinų vietų, kuris leis vietos savivaldybių ir administracijos institucijoms „veiksmingai pašalinti užsienio viešpatavimo Lenkijoje paminklus ir simbolius”.

K.Ujazdowskis interviu televizijos kanalui TVN24 patikino, kad Kultūros ministerijos siūlymas nenukreiptas prieš Rusiją ir raudonąją armiją.

„Neturima omenyje negerbti ir neprižiūrėti raudonosios armijos karių kapų. Visi kapai yra gerbtini”, – sakė jis.

„Tačiau komunistų diktatūros paminklai ir visi simboliai turi būti pašalinti kaip svetimi lenkų tradicijai”, – paaiškino ministras.

Per Antrąjį pasaulinį karą Lenkijoje žuvo daugiau kaip 600 tūkst. sovietų karių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "Lenkijoje parengtas įstatymo projektas nugriauti sovietinius paminklus"

  1. tata

    valio 😀

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.