Britanijos elitas prašo Putiną atkurti taiką Čečėnijoje

Daugiau kaip šimtas Didžiosios Britanijos politikos ir kultūros elito atstovų parašė atvirą laišką Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kuriame reikalauja išnaudoti savo paskutinius metus valdžioje „taikai ir teisėtumui” Čečėnijoje atkurti, remdamasi laikraščiu „The Independent”, rašo naujienų svetainė „lenta.ru”.

Laišką pasirašė buvęs Britanijos užsienio reikalų sekretorius Malcolmas Rifkindas (Malkomas Rifkindas), dabartinis Liberalų demokratų partijos vadovas Menziesas Campbellas (Mengisas Kempbelas), taip pat jo pirmtakas šiame poste Charlesas Kennedy (Čarlzas Kenedis).

Laišką, parašytą Anos Politkovskajos draugo, „Forumo už taiką Čečėnijoje” direktoriaus Aivaro Amudseno siūlymu, taip pat pasirašė novelistas lordas Braggas (Bregas), scenaristas Tomas Stoppardas (Tomas Stopardas), filosofai Alainas de Bottonas (Alenas de Bottonas) ir Andre Glucksmannas (Andrė Gliuksmanas), taip pat scenaristas ir režisierius Adamas Curtisas (Adamas Kertisas).

Laiške pažymėta, kad „mes daugiau nebegalime tylėti nesibaigiant žmogaus teisių pažeidimams ir nusikaltimams Čečėnijoje”.

Šiuo laišku mes norime atkreipti visuomenės dėmesį į taikos ir teisėtumo atkūrimą Čečėnijoje”, – rašo laiško autoriai.

Jų nuomone, dabartinis Čečėnijos prezidento Ramzano Kadyrovo režimas – „tai daugiau nei bauginimų ir suvaržymų režimas”.

„Nors yra daugybė teisių gynimo organizacijų paliudijimų apie tebedaromus karinius nusikaltimus Čečėnijoje ir šių duomenų nutylėjimą, pasaulio bendruomenė tyli”, – pažymima laiške.

Čečėnų sukilėliai nuo 1994 metų kariavo du karus su Rusija.

Kremlius sako, kad karas iš esmės baigtas ir kariškiai likviduoja likusius sukilėlius, bet pastarosiomis savaitėmis išpuoliai padažnėjo. Balandžio mėnesį buvo numuštas rusų sraigtasparnis ir žuvo mažiausiai 18 kareivių bei jo įgulos narių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.