Lietuviai neapsisprendę dėl pirmalaikių Seimo rinkimų

Daugiau kaip po trečdalį Lietuvos gyventojų pritaria arba nepritaria tam, kad būtų paleistas Seimas ir rengiami pirmalaikiai rinkimai.

Jeigu pirmalaikiai rinkimai būtų surengti, daugiau kaip trečdalis (36 proc.) respondentų nedalyvautų rinkimuose, o balsavusieji būtų palankiausi konservatoriams, socialdemokratams ir Darbo partijai.

Tai rodo Lietuvos gyventojų reprezentatyvi sociologinė apklausa, kurią BNS užsakymu atliko Rinkos analizės tyrimo grupė RAIT.

Į klausimą, ar reikia paleisti dabartinį Seimą ir skelbti pirmalaikius Seimo rinkimus, teigiamai atsakė 31 procentas (taip – 22 proc., greičiau taip – 9 proc.), neigiamai į tokią idėją žiūri 34 procentai (ne – 24 proc., greičiau ne – 10 proc.). 35 procentai apklaustųjų negalėjo atsakyti į šį klausimą.

Apklausos duomenimis, jeigu būtų paskelbti pirmalaikiai Seimo rinkimai, už Andriaus Kubiliaus Tėvynės sąjungą (konservatorius) ir Algirdo Brazausko Lietuvos socialdemokratų partiją balsuotų po 10 procentų apklaustųjų. Kęstučio Daukšio vadovaujamai Darbo partijai palankūs 9 proc. respondentų.

Pagal proporcinę Seimo rinkimų sistemą, įveikusios 5 proc. balsų privalomąjį „slenkstį”, į Seimą taip pat patektų nušalintojo prezidento Rolando Pakso vadovaujama partija „Tvarka ir teisingumas” (liberalai demokratai), už kuriuos balsuotų 6 proc. apklaustųjų, ir Artūro Zuoko vadovaujama Liberalų ir centro sąjunga, kuri gautų 5 proc. balsų.

Stanislovo Buškevičiaus „Jaunoji Lietuva” ir Artūro Paulausko Naujoji sąjunga (socialliberalai) gautų po 4 proc. balsų, Valentino Stundžio Lietuvos krikščionys demokratai – 3 proc., Kazimiros Prunskienės Valstiečių liaudininkų partija – 2 proc. balsų.

Apklausos duomenimis, likusios partijos gautų po 1 proc. ir mažiau balsų.

36 procentai apklaustųjų atsisakytų savo pilietinės balsavimo teisės, 5 nenurodė savo simpatijų, 1 proc. apklaustųjų buvo neapsisprendę.

Seimo paleidimui ir pirmalaikių rinkimų skelbimui labiausiai pritartų pradinį ir pagrindinį išsilavinimą turintys žmonės, gyvenantys apskričių centruose ir didmiesčiuose, nepritartų aukštąjį išsilavinimą turintys žmonės.

Už Tėvynės sąjungą daugiausia balsuotų 65-74 metų aukštąjį išsilavinimą turintys asmenys. Socialdemokratų partijai buvo palankūs asmenys, turintys didesnes pajamas negu 901 litas. Darbo partijos rinkėjai – mažiausias pajamas, pradinį ar pagrindinį išsilavinimą turintys žmonės, gyvenantys kaimuose.

RAIT tiesioginio interviu būdu balandžio 11- 17 dienomis, apklausė 1029 Lietuvos gyventojus nuo 18 iki 74 metų amžiaus. Apklausos paklaida siekia 3,2 procento.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

1 atsiliepimas į "Lietuviai neapsisprendę dėl pirmalaikių Seimo rinkimų"

  1. Lamaunis

    Niekada neišrenka tų,už kuriuos balsuoju. Laimi purkelnių palaikomos partijos fantazuotojos- darbiečiai ir paksistai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.