Žvaigždūnai nutildyti sutartimi

Žiniasklaidos atstovams, pageidaujantiems pašnekesių su LNK realybės šou „Kelias į žvaigždes” dalyviais, tenka įveikti aplinkkelius. Pagrindine kliūtimi be jokio vargo gauti interviu tiesiai iš žvaigždūnų – juridinis dokumentas. Sutartį trejiems metams pasirašę televizijos atskleisti talentai tarsi supančiojami. Tiesa, tie įsipareigojimai jiems naudingi dėl tolimesnės karjeros ir, be abejo, finansine prasme.

Atsidūrę televizijos šou sūkuryje, pajutę saldų populiarumo skonį bei išsimaudę ypatingo dėmesio jūroje, žvaigždūnai, pasirodo, turi įjungti stabdžius, kad pernelyg neįsijaustų į LNK televizijos suteiktą jiems galimybę tapti garsenybėmis.

Mat teisininkų paruoštomis kelių dešimčių puslapių sutartimis, į kurias įsigilinti reikia turėti marias laiko, televizijos „iškeptos” žvaigždės greičiausiai komerciniais sumetimais išprašomos būti lojaliems tik jų talentus į dienos šviesą išvedusiems televizininkams.

Dauguma jų sutartimi nė nelinkę skųstis. Jie įsitikinę ar įtikinti, kad raštiškas susitarimas juos saugo. Nuo ko? Apie tai žvaigždūnai prasitarti irgi nedrįsta. Ir nėra čia kuo stebėtis. Įsipareigojimai duoti mainais už jiems naudingą LNK globą.

Apie sutartį, kaip apie saugiklį nuo blogio, tvirtina ir LNK atstovai. Tačiau jie prasitarė ir apie svarbiausius subjektus, nuo kurių ginamos jaunosios garsenybės. Galbūt paradoksalu, tačiau toji gynyba – nuo kolegų, dirbančių kitose žiniasklaidos priemonėse.

Televizija – tarsi mama

„Sutartį visi esame pasirašę”, – neslėpė buvęs LNK realybės šou „Kelias į žvaigždes dalyvis Vilius.

Jis nedrąsiai pratarė, kad apskritai jiems su niekuo neuždrausta kalbėtis, tačiau iš tiesų yra ne visai taip.

„Mes esame saugomi nuo tų leidinių ar televizijų, kurios mums nori padaryti antireklamą. Manau, kad abišalė sutartis mums naudinga, kadangi jaučiame, kad LNK mumis rūpinasi tarsi mama vaikais”, – tęsė jis.

Vilius apie sutarties esmę kalbėti atsisakė, kadangi esą negalįs to daryti be LNK vadovybės leidimo. Nors sutarties nurodymų vykdytojai negali atskleisti jokių jį globojančios televizijos užkulisių, ypač – komercinių reikalų, pašnekovas dokumentu džiaugėsi.

Jis buvo patenkintas, kad su LNK pagalba gali tęsti savo muzikinę karjerą, o su jos palaiminimu – ir šnekėti su pokalbio pageidaujančiais žurnalistais.

„Daugiau nelabai turiu ką pridurti. Patarčiau kreiptis į mūsų vadybininką Modestą”, – panoro pokalbį baigti Vilius.

Nuo šmeižto sutartys neapsaugos

Praėjusią savaitę po pietų į koncertą Kaune skubėjusi Agnė apie sutartį apskritai nenorėjo kalbėti.

„Aš niekam neprivalau apie tai pasakoti, nes ji susijusi su finansiniais dalykais. Tai ne kieno nors, o tik mano asmeninis reikalas. Sutartimi niekas nuo nieko mūsų nesaugo. Ir apskritai aš pasimečiau. Tokia tema manęs dar niekas nekalbino”, – išpyškino Agnė.

Pašnekovė išdėstė, kad nuo tokių, kurie nori apgauti ar apšmeižti, neapsaugos jokios sutartys. Norės ir pašiukšlins.

Radži, panašiai kaip Agnė, tik PB žurnalistės kalbintas kiek anksčiau, bendrauti atsisakė vien dėl sutarties. „Jei kalbėsiu be leidimo, man gresia baudos”, – kiek įsitempęs tepasakė jis.

Įspraustas į rėmus nesijaučia

Ir tik Merūnas buvo atsipalaidavęs bei atsakė į visus klausimus. Prataręs, kad Radži greičiausiai bijo kalbėti, jis be jokių problemų išdėstė savo nuomonę.

Jis paneigė, kad sutartis žvaigždūnams ne visai užsiuvo burnas. Pasak Merūno, jis nesijaučiąs, jog pažeidžiamos jo, kaip žmogaus, teisės, jei su LNK televizija yra pasirašęs susitarimą, nes nesijaučia įspraustas į rėmus.

Apie baudas už pokalbius be televizijos vadovybės leidimo jis tikino nieko nežinąs arba bent jau sutarties paraidžiui nenagrinėjęs, nes ji apima net apie 50 puslapių.

Merūnas sakė prisimenąs, kad net iki 20 tūkstančių litų bauda realybės šou dalyviams grėsė, jei jie būtų be leidimo išėję iš „Kelio į žvaigždes” buveinės ar pasprukę nuo juos lydėjusių asmenų.

Jis manąs, kad drąsiai su žurnalistais galįs kalbėti bet kuria tema, tik neturi atskleisti paslapčių, susijusių su projektais LNK televizijoje.

Neriboja, bet laikosi formalumų

Vienas „Kelias į žvaigždes” prodiuserių Modestas Karnaševičius „Panevėžio balsui” patvirtino, jog sutartis apsaugo žvaigždūnus nuo pokalbių su žurnalistais.

„Jie jauni, nepatyrę”, – pabrėžė LNK muzikos prodiuseris. Tačiau paprašius išdėstyti sutarties sąlygas, M.Karnaševičius tą padaryti atsisakė. Jis pareiškė, kad visais klausimais reikėtų kreiptis į atstovę spaudai Laurą.

Laura tikino, jog niekas „Kelio į žvaigždes” dalyvių pokalbių su žurnalistais neriboja, tačiau yra šiokie tokie formalumai, kurių privalu laikytis.

„Mes norime žinoti, kam jie duoda interviu, apie ką kalbės, kad apsaugotume nuo žurnalistų apgaulės. Konkrečiai įvardyti nenorėčiau, tačiau jau yra buvęs toks atvejis su kita televizija”, – prasitarė atstovė spaudai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.