Mūšis dėl dujų kainų nesibaigia

Ūkio ministras Vytas Navickas leido suprasti, kad Kainų komisija turės nustatyti dujų kainas, kaip pageidauja Ūkio ministerija. „Bus labai įdomu”, – sakė komisijos pirmininkas Vidmantas Jankauskas.

Vakar Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija nepatvirtino, kaip buvo planuota, naujos dujų kainų nustatymo metodikos. Ūkio ministerija nepalaimino komisijos ketinimų, nes ši neatsižvelgė į jos pastabas. Ūkio ministras Vytas Navickas vakar per spaudos konferenciją sakė, kad komisijos siūlomas kainų skaičiavimo principas prieštarauja kitų Europos S1jungos šalių taikomam modeliui. Be to, anot jo, dujininkų marža turėtų būti apie 10 proc., o ne 5-7 proc., kaip ketina nustatyti Kainų komisija. V.Navicko teigimu, jei komisija ryšis patvirtinti metodiką neturėdama Ūkio ministerijos pritarimo, iškils teisinė kolizija, nes pagal įstatymus toks pritarimas turi būti suteiktas. „Bus labai įdomu. Jei taip nutiks, baigsis komisijos egzistencija. Tuomet jokie sprendimai nebus priimti be ministerijos pritarimo, o komisijos nepriklausomybė tuo ir baigiasi – ačiū už dėmesį, skirstomės”, – kalbėjo Kainų komisijos pirmininkas Vidmantas Jankauskas.

Įtampa neslūgsta

Per visą Gamtinių dujų įstatymo priėmimo, o dabar jau ir įgyvendinimo istoriją jautriausias ir svarbiausias klausimas buvo dujininkų pelno marža. Kainų komisijos scenarijuje numatyta, kad dujų importuotojai galės užsidėti 5-7 proc. antkainį. „Negalime staiga vienai ūkio šakai pradėti taikyti išskirtinius principus”, – mano V.Jankauskas. Tačiau Ūkio ministerija siekia įteisinti bent 10 proc. pelno maržą. Dujų kainų reguliavimui prieštaravusi Ūkio ministerija dabar labai santūriai kelia šį klausimą ir akcentuoja kitus dujų kainos nustatymo niuansus.

Ministerija, kaip ir dujų importuotojai, nepatenkinta dujų kainos rizikos laipsniu – tai viena sudėtinių kainos dalių. „Turime patirties ir statistiką, kokia yra rizika veikti dujų rinkoje. Tai europinė patirtis. Dabar metodikoje mėginamas įteisinti rizikos laipsnis neatitinka tarptautinės praktikos. Dujų kaina priklauso nuo mazuto kainos, o ši – nuo naftos kainos. Pastarosios kainų svyravimai akivaizdūs, todėl ir dujų kainos rizikos laipsnis gali būti didesnis nei, pavyzdžiui, elektros rinkoje”, – aiškino V.Navickas. Kainų komisija nori patvirtinti ne didesnį kaip 3 proc. rizikos laipsnį. „Mes kaip tik aiškinomės tą patirtį. Čekijoje rizikos laipsnis yra 4 proc., o Danijoje – apie 2 procentus. Tad gal nekaišiokime europinės patirties”, – sakė V.Jankauskas.

Dar viena akistata

„Pats įstatymas numato, kad turi būti atliktas tam tikras vartotojų diferencijavimas pagal sunaudojamų dujų kiekį. Atkreipėme dėmesį, jog metodikoje apie tai nekalbama. Neaptariami ir dujų transportavimo, tranzito klausimai, nesuprantami dujų, kurios bus tranzitu perduodamos per Lietuvą, skaičiavimo principai”, – kritikavo Kainų komisijos siūlomą patvirtinti metodiką V.Navickas. Komisijos pirmininkas teigė, jog nuo 2002 metų kainų reguliuotojas nustato principus, kaip diferencijuoti vartotojus, o konkrečias taisykles pateikia įmonės. „Mes tik patikriname, ar nėra diskriminacijos. Lygiai tas pat elektros energetikos srityje. Iš tiesų šiuos klausimus su ministerija ne kartą esame aptarę ir išsiaiškinę”, – tvirtino V.Jankauskas.

V.Navickas informavo, kad šeštadienį Ūkio ministerijoje rengiamas pasitarimas su Kainų komisijos atstovais. Per jį abi šalys mėgins įsiklausyti į viena kitos argumentus.

Nauja dujų kainų reguliavimo metodika galiotų penkerius metus. Ji keičiama dėl Gamtinių dujų įstatymo pataisų, kurios numato kainų reguliavimą visiems vartotojams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.