Teismas uždraudė tvirtinti naują dujų kainų metodiką

Vilniaus miesto antrasis apylinkės teismas penktadienį laikinai uždraudė Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai (komisija) priimti Gamtinių dujų kainų viršutinių ribų skaičiavimo metodikos pakeitimus. Šis klausimas artimiausiu metu taip pat gali atsidurti Konstituciniame Teisme, kuriam tektų nagrinėti, ar nepažeidžiamos konstitucinės dujų tiekėjų teisės.

„Priimdama šią metodiką komisija skuba ir grubiai pažeidžia įstatymus”, – teigia gamtinių dujų tiekėjos „Dujotekana” atstovaujančios advokatų kontoros „Nordia Baublys & Partners” vadovaujantis partneris Gediminas Baublys. Anot jo, komisija nederina gamtinių dujų kainų metodikos pakeitimų su energetikos sektorių reguliuojančia Ūkio ministerija. Naujas teisės aktas nėra įvertintas antikorupciniu požiūriu ir neatitinka Europos Sąjungos teisės aktų.

Teisininko teigimu, taip pat kelia abejonių, ar iš penkių asmenų sudaryta komisija turi teisę suformuoti ir patvirtinti visai šaliai svarbią kainų nustatymo metodiką, todėl Vilniaus apygardos administracinio teismo paprašyta kreiptis dėl šio klausimo į Konstitucinį Teismą.

Šeštadienį ministras Vytas Navickas kviečia kadenciją baigiantį komisijos pirmininką Vidmantą Jankauską ir kitus narius išsiaiškinti, pagal kokius kriterijus pasirinkta kainų skaičiavimo metodika ir kodėl norima sumažinti dujininkų pelno maržą.

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija dujininkams siūlo taikyti 5-7 proc. maržą, o Ūkio ministerija, atsižvelgdama į riziką dujų rinkoje, – apie 10 proc.

Dujų kainų reguliavimo metodika svarbi ir dėl to, kad ji bus taikoma penkeriems metams į priekį, todėl klaidų, anot ūkio ministro, negalima daryti. Pagal įstatymą metodika gali būti patvirtinta tik suderinus su Ūkio ministerija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.