G. Šileikis siūlo pensijas grąžinti nuo pat 1995-ųjų jų negavusiems dirbantiems pensininkams

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno pavaduotojas Gintaras Šileikis įregistravo pasiūlymus taisyti Vyriausybės pateiktą įstatymą, pagal kurį būtų grąžinamos 2001-2002 m. laikotarpiu dirbantiems pensininkams neteisėtai neišmokėtos pensijos.

G. Šileikis atkreipia dėmesį, jog dirbančių pensininkų teisė gauti visą jiems priklausančią pensiją buvo pažeidžiama nuo pat 1995 m., kai įsigaliojo pensijų sumažinimą numatantis įstatymas. Parlamentaro įsitikinimu, siekiant atlyginti pensininkams valstybės padarytą žalą, nepakanka atsiskaityti vien su tais, kurie pensijų negavo 2001-2002 m. laikotarpiu.

„Dirbantiems pensininkams priklausanti pensijos dalis buvo neteisėtai nusavinama nuo 1995 m. Būtų ir logiška, ir teisinga, jei, atsižvelgdama į finansines galimybes, Vyriausybė ir pradėtų grąžinti nuo tada neišmokėtą pensijų dalį – valdžia nuo 1995 m. mažesnes pensijas gavusius žmones nuskriaudė pirmuosius, tad jiems pirmiausia ir turėtų atlyginti padarytą žalą”, – tvirtina G. Šileikis.

Jo teigimu, Vyriausybės argumentas, jog neišmokėta pensijų dalis grąžinama tik už 2001-2002 m., nes tais metais buvo taikytos itin griežtos sąlygos dirbantiems pensininkams, nėra įtikinamas: žmonių teisė į pensiją buvo pažeidžiama ir šešerius metus iki tol. „Ministrų kabinetas privalo į tai atsižvelgti, jei siekia būti vienodai teisingas visiems”, – sako parlamentaras.

G. Šileikis taip pat siūlo su pensininkais pradėti atsiskaityti ne nuo kitų metų, kaip numatyta Vyriausybės teikiamame projekte, o jau šiemet. „Puikiai suprantu Ministrų kabineto norą „pamaloninti” žmones prieš pat Seimo rinkimus, tačiau lėšos dirbantiems pensininkams numatytos šių metų biudžete, tad delsti nėra ko”, – teigia G. Šileikis.

Politikas siūlo numatyti, jog neišmokėta pensijos dalis dirbantiems pensininkams lygiomis dalimis būtų mokama 2007 ir 2008 m.

Konstitucinis Teismas pripažino, kad 1995 m. įsigaliojęs įstatymas, įtvirtinęs nuostatą, jog dirbantiems pensininkams mokama tik dalis jiems priskaičiuotos senatvės pensijos, prieštarauja Konstitucijai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.