Medikų ir farmacininkų „švogerystę” siekia atskleisti Seimo antikorupcijos komisija

Parlamentinė antikorupcijos komisija dėl galimoms korupcijos sveikatos apsaugos sistemoje ketvirtadienį kreipėsi į Gyventojų registrą.

Kaip praneša Seimas, prašoma duomenų apie sveikatos priežiūros įstaigų vadovų ir farmacijos įmonėse dirbančių asmenų giminystės ir svainystės ryšius.

Kaip BNS informavo Antikorupcijos komisijoje, surinkti duomenys bus analizuojami ir esant reikalui perduoti Specialiųjų tyrimų tarnybai ar prokuratūrai.

Tai jau antras bandymas surinkti tokius duomenis. Pirmą kartą juos buvo siekiama gauti prieš metus, tačiau pagal tuomet galiojusį Gyventojų registro įstatymą tarnyba neturėjo teisės jų teikti.

Etinių farmacijos kompanijų ir Vaistų gamintojų asociacijų, Sveikatos apsaugos ministerijos ir Lietuvos gydytojų sąjungos bei nevyriausybinės organizacijos „Transparency International” Lietuvos skyriaus (TILS) surengto tyrimo duomenimis, dešimtadalis gydytojų pripažįsta gaunantys dovanas iš farmacijos įmonių.

85 proc. apklausoje dalyvavusių medikų pripažino gaunantys nebrangių dovanų, pvz., iki 35 litų vertės reprezentacinių priemonių. 74 proc. respondentų gavo dovanų mokslinės medicininės literatūros.

22 proc. gydytojų kartu su medicinos įstaigų vadovais gauna finansinę paramą vykdami į konferencijas ar seminarus. 13 proc. gavo paramą medicininėms mokslinėms studijoms, straipsnių rengimui.

7 proc. apklaustųjų pripažįsta gavę vertingų daiktų, šeši procentai yra gavę pakvietimų žaisti golfą ar kitą žaidimą, vienas procentas gydytojų pripažino gavę piniginį atlygį.

Penktadalis apklaustųjų pasisako už farmacijos kompanijų praktiką dovanoti medikams vertingus daiktus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.