Komunistinėje Lenkijoje agentų turėjo ir Katalikų Bažnyčia

Lenkijoje pastaruoju metu labai daug kalbėta apie tai, kaip komunistinės Lenkijos saugumas verbuodavo kunigus, bet Tautos atminties instituto leidinyje informuojama, kad Katalikų Bažnyčia taip pat nebuvo pasyvi ir ieškojo pagalbininkų tarp tuometinių komunistų, rašo dienraštis „Dziennik”.

Tokio žmogaus pavyzdys yra 1960 metų Katovicų įgaliotinis religijos klausimams Stanislawas Wozniakas (Stanislavas Vožniakas), kuris kiekviena proga informuodavo Katovicų vyskupą Herbertą Bednorzą (Herbertą Bednožą) apie tai, kaip tuometinis saugumas verbuoja agentus tarp kunigų. Už tėvynės išdavystę jis buvo nušalintas nuo pareigų.

„Komunistinis režimas nebuvo toks tvirtas, kaip tuomet buvo vaizduojama, ir įvairiuose postuose dirbo Katalikų Bažnyčiai lojalūs žmonės”, – teigia Tautos atminties instituto istorikas Janas Zarynas (Janas Žarynas).

Pasak jo, kol kas šio reiškinio mastas nėra visai aiškus, tačiau skaitydami archyvinius dokumentus istorikai dažnai susiduria su sąžiningų ir Bažnyčiai lojalių komunistų atvejais.

J.Zarynas nurodo Naujojo Sončo gyventoją, kuri 1950 metais bandė gelbėti tikybos dėstymą regiono mokyklose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.