Tapti oficialiu bedarbiu – sudėtinga užduotis

Būti įregistruotam Darbo biržoje ir gauti bedarbio išmokas nėra taip paprasta, ypač jei bendrovė, kurioje žmogus dirbo, yra bankrutavusi.

Tuo įsitikino klaipėdietė Irena, dienraščiui teigusi, jog Klaipėdos miesto (rajono) darbo biržoje pasijutusi lyg šuo, siuntinėjamas nuo vienų durų prie kitų.

Įmonė, kurioje ji dirbo, bankrutavo, todėl moteris nusprendė ieškoti darbo padedama Darbo biržos.

„Darbo biržoje pareikalavo pristatyti pažymą iš paskutiniosios darbovietės – tikino, kad tokio dokumento reikalauja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, bet ką man daryti, jei buvusių darbdavių nė su žiburiu neįmanoma surasti, o įmonės likvidavimo administratorius į kalbas nesileidžia?” – retoriškai klausė moteris.

Anot jos, buvo pasakyta, kad nepristačius dokumento moteris nebus įregistruota kaip bedarbė. Klaipėdietė tikino, kad taip siuntinėjama buvo ne tik ji – valstybinės įstaigos koridoriuose ir kiti žmonės piktinosi esama tvarka.

Be to, moteris nesupranta, kodėl žmonės turi pristatyti pažymas patys, jeigu Darbo birža reikalingus duomenis apie buvusio darbo mokėtus atlyginimus gali gauti iš „Sodros” internetu?

Pasak Klaipėdos miesto (rajono) darbo biržos direktoriaus pavaduotojo Virginijaus Andriušio, pažyma iš paskutinės buvusios darbovietės būtina dėl dviejų priežasčių – to reikalauja įstatymas ir šis dokumentas būtinas tam, kad Darbo birža sužinotų asmens atleidimo priežastį ir tiksliai galėtų apskaičiuoti, nuo kada pradėti mokėti bedarbio išmokas.

Anot V. Andriušio, „Sodra” tokių duomenų suteikti negalinti, todėl prašoma, kad pažymą pristatytų pats asmuo.

Jeigu bankrutavusi įmonė arba jos administratorius atsisako pateikti prašomą dokumentą, tuomet Darbo birža pati tiesiogiai kreipiasi į buvusią žmogaus darbovietę. Esą dar nėra buvę, kad pažymos nepavyktų gauti.

„Tegul moteris ateina į mano kabinetą, bandysime jai padėti”, – kalbėjo tarnautojas.

Jis taip pat patikino, kad bandys išsiaiškinti, kodėl Darbo biržos darbuotojai nepasisiūlė padėti klaipėdietei.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Nuomonė su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.