Juščenka atleido Konstitucinio teismo narį

Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka pirmadienį nušalino nuo pareigų Konstitucinio teismo teisėją Valerijų Pšenyčną, pranešė valstybės vadovo spaudos tarnyba.

Būtent V.Pšenyčnas, pasak prezidento patarėjo Mykolos Poludeno, iškėlė bylą, ar prezidento įsakas paleisti parlamentą atitinka konstituciją.

Įsake, paskelbtame prezidento interneto svetainėje, sakoma, jog Konstitucinio teismo vadovo pavaduotojas V.Pšenyčnas atleistas iš Ukrainos KT teisėjo pareigų „dėl to, kad sulaužė priesaiką”.

V.Pšenyčnas nuo 1997 metų dirbo Konstitucinio teismo sekretoriate. 2003 metų sausį Ukrainos prezidento Leonido Kučmos įsaku paskirtas KT teisėju. V.Pšenyčnas yra Ukrainos nusipelnęs juristas. Jis taip pat yra milicijos generolas majoras.

Nacionalinės vienybės koalicijos pareiškime, paskelbtame premjero Viktoro Janukovyčiaus oficialioje svetainėje, sakoma, kad šis V.Juščenkos įsakas prieštarauja Ukrainos įstatymams ir konstitucijai.

Jame pažymima, kad 50 deputatų pasirašė kreipimąsi į Konstitucinį teismą, kuriame parašoma pripažinti, kad prezidento įsakas neatitinka konstitucijos.

Tuo tarpu prezidento patarėjas M.Poludenas pareiškė, kad Konstitucinis teismas pažeidė reglamentą, pradėdamas bylą, paskirdamas teisėją pranešimui parengti ir paskirdamas nagrinėti bylą dėl prezidento įsako paleisti parlamentą konstitucingumo.

Šiuo metu Konstitucinis teismas nagrinėja klausimą, ar teisėtas Ukrainos prezidento įsakas paleisti parlamentą.

Anksčiau pirmadienį dauguma Ukrainos Aukščiausiosios Rados deputatų pareiškė, kad ketina surengti vienu metu pirmalaikius šalies prezidento ir parlamento rinkimus.

Prezidentas V.Juščenka pakleido Radą, bet socialistų, komunistų ir Regionų partijos koalicija, turinti daugumą parlamente, nepripažįsta jo įsako.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.