Prezidentas V.Adamkus pasveikino Lietuvos žmones trečiųjų narystės ES metinių proga

Prezidentas Valdas Adamkus, sveikindamas Lietuvos žmones trečiųjų narystės Europos Sąjungoje metinių proga, paragino juos ir kasdieniniame gyvenime puoselėti bei skleisti europietiškas vertybes ir identitetą.

„Šiandien kartu su kitomis valstybėmis bendražygėmis esame visateisiai Europos klubo nariai, vis labiau tikintys, kad naujomis idėjomis, dinamizmu, kūrybingumu bei savita patirtimi galime praturtinti ir atnaujinti ES”, – sakoma V.Adamkaus sveikinime.

Prezidento nuomone, Lietuvos strateginis uždavinys Europos Sąjungoje išlieka aiškus ir nekintamas – siekti, kad ES būtų stipri ir darniai veikianti valstybių, piliečių ir vertybių bendruomenė.

„Tik taip galėsime geriausiai apginti Lietuvos valstybės ir jos piliečių saugumo ir gerovės interesus, tik stipri ir vieninga ES gali skleisti demokratijos ir laisvės vertybes, prisidėdama prie saugumo ir stabilumo kūrimo savo kaimynystėje ir visame pasaulyje”, – pabrėžia V.Adamkus.

Jo teigimu, per pastaruosius trejus metus Europos reikaluose buvo daug gražių laimėjimų.

„Galime pasidžiaugti, kad Lietuva svariai prisidėjo prie Europos kaimynystės politikos stiprinimo ir bendros ES energetikos politikos kūrimo. Tai geri pavyzdžiai, kaip bendromis pastangomis sprendžiami Europos Sąjungai ir Lietuvai svarbūs klausimai”, – sako prezidentas.

Jo įsitikinimu, dar ne viskas padaryta, kad Lietuvos piliečiai pajustų narystės ES naudą. Todėl būtina atlikti namų darbus dėl euro įvedimo, Lisabonos strategijos – struktūrinių reformų įgyvendinimo, Šengeno erdvės plėtros, tinkamai išnaudoti ES paramą ir toliau nuosekliai vykdyti vidines reformas.

„Ne mažiau svarbu ir kasdieniniame mūsų gyvenime puoselėti ir skleisti europietiškas vertybes bei identitetą, diegti europietiškus standartus ir elgesio normas. Tik taip kiekvienas iš mūsų pasijusime tikrais Europos Sąjungos piliečiais – ne tik besidžiaugiančiais europietiška gerove, bet ir kuriančiais ir rūpestingais šios bendruomenės šeimininkais”, – pabrėžia V.Adamkus.

Užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas, vertindamas trejų metų narystės Europos Sąjungoje sukaktį, pažymėjo, kad šaliai pastarieji metai buvo sėkmingi.

„Pamažu įgyjame svarbios patirties, išmokstame formalias ir neformalias ES žaidimo taisykles, turime aiškius prioritetus, todėl esame vertinami kaip nuoseklūs, solidūs ir principingi partneriai”, – sakė P.Vaitiekūnas

Kaip vieną svarbiausių pastarųjų įvykių ministras įvardijo Berlyno deklaracijos pasirašymą. Šia deklaracija ES šalys išreiškė vienybę dėl pamatinių vertybių ir pasiryžimą kartu spręsti aktualiausius ateities uždavinius – bendros ES energetikos politikos kūrimą, Europos kaimynystės politikos stiprinimą.

Svarbus Lietuvos, kaip aktyvios ES narės, laimėjimas buvo ES sprendimas Vilniuje įsteigti Europos lyčių lygybės institutą, kuris taps pirmąja Europos institucija Lietuvoje.

„Esu įsitikinęs, kad pirmieji treji Lietuvos narystės ES metai padėjo tvirtus pagrindus dar geriau pasinaudoti ES teikiamomis galimybėmis, stiprinti valstybės ir jos piliečių gerovę ir saugumą. Atliekami svarbūs darbai siekiant prisijungimo prie Šengeno erdvės ir euro zonos. Turime susitelkti šalies viduje tam, kad sparčiai įsilietume į ES mokslo, žinių ir inovacijų erdvę bei užtikrintume ilgalaikę Lietuvos pažangą ir konkurencingumą”, – teigė ministras.

Lietuva kartu su Malta, Kipru, Slovėnija, Vengrija, Slovakija, Lenkija, Čekija, Estija ir Latvija visateise ES nare tapo 2004-ųjų metų gegužės 1 dieną.

Kaip pranešė URM, Lietuvos narystės ES sukaktis bus paminėta visoje Lietuvoje.

Trečiadienį Seime vyks tarptautinė konferencija, skirta 1791 metų gegužės 3 dienos Konstitucijai ir trejų metų narystei ES paminėti.

Gegužės 4-6 dienomis Vilniaus Gedimino prospekte šurmuliuos gražia tradicija tampantis festivalis, kurio akcentas – ES šalių mugė. Šventės dalyviai turės galimybę susipažinti su Europos kultūrų įvairove, paragauti šalių nacionalinių patiekalų, mėgautis originaliais šokio ir muzikos projektais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.