Laisvė rinktis – ribota

Nors Švietimo įstatymas numato galimybę rinktis ugdymo įstaigą, realiai tokia teisė sunkiai įgyvendinama.

Didžiausias galvos skausmas kamuoja ikimokyklinio amžiaus vaikus auginančius tėvus. Ne paslaptis, jog į eilę darželyje užrašomi vos gimę mažyliai. Deja, tokia praktika gelbsti ne visada.

Mažiau problemų turėtų kelti mokyklos paieškos, mat kiekvienai pradinį bei pagrindinį išsilavinimą teikiančiai ugdymo įstaigai paskirta aptarnauti tam tikrą teritoriją. Čia bėdos prasideda tada, kai į vietą mokykloje taikomasi ne teritoriniu, o asmeninių simpatijų principu.

Pretenduojantiems vidurinį išsilavinimą įgyti miesto gimnazijose taip pat gali tekti skaudžiai nusivilti – prestižinis mokslas prieinamas ne visiems.

Darželiuose – eilės

Vietos šiaurinę miesto dalį aptarnaujančioje mokykloje-darželyje „Varpelis” laukia apie 100 uostamiesčio mažylių. Tačiau įstaigos vadovė Irena Matijošaitienė neslepia, jog bus patenkinti tik 64 prašymai. Didžiausias įstaigos bei tėvų galvos skausmas – būsimieji pirmokėliai.

„Vien savų ikimokyklinukų turime 40, o priimti į pirmą klasę galėsim tik 24. Jau dabar sulaukiam didelio tėvų nepasitenkinimo. O kur dar vaikai iš kitų darželių”, – pasakojo vadovė.

Į dvi „Varpelio” trimečių grupes taip pat pateks ne visi – 15 vaikų teks ieškoti vietos kitose įstaigose.

„Dar sunkiau tėvams, auginantiems lopšelio amžiau vaikus. Dėl vietų trūkumo nuolat dejuoja kaimynystėje esantis „Atžalynas”. Šiame rajone verkiant reikia daugiau ikimokyklinių įstaigų”, – tvirtino I. Matijošaitienė.

Apie tai, kad uostamiesčio vaikams esamų darželių nebeužtenka, byloja ir pietinėje miesto dalyje esančių esančių įstaigų situacija. Lopšelinio amžiaus vaikus priimantis „Ąžuoliukas” galės patenkinti vos trečdalį prašymų. Į dvi lopšelio grupes įstaiga priims 30 vaikų. Tuo metu prašymų jau sulaukta per 100.

Dėl vietų trūkumo mokyklose tėvams nerimauti nederėtų, tačiau besirenkančiųjų į įstaigą ne teritoriniu, o asmeninių simpatijų principu – galimybės ribotos.

„Mūsų rajono pirmokėliams vietų tikrai užteks, tačiau priimti visų norinčiųjų mes negalime”, – neneigė populiarios S. Dacho mokyklos direktorės pavaduotoja Daiva Šulcienė.

Nepaisant to, kad gimnazijų mieste daugėja, čia pretendentų vis dar laukia atranka. Pavyzdžiui, Vytauto Didžiojo gimnazijoje vietų į 8 pirmąsias klases jau nėra. Gimnazijos vadovas Stasys Ruiba neslėpė, jog į šią įstaiga patenka vos kas antras pretendentas.

Tiesa, įgyvendinus tinklo pertvarką, gimnazijos turėtų tapti prieinamos visiems, tačiau tokios perspektyvos S. Ruibos nedžiugina.

„Atranka turėtų išlikti, antraip gimnazijos praras aukštesnės pakopos ugdymo įstaigos statusą”, – nuogąstavo direktorius.

Pateks ne visi

Šiuo metu ikimokyklinio ugdymo įstaigų eilėse laukia apie 1660 vaikų. Tai, kad ne visi iš jų pateks į tėvų nusižiūrėtą darželį, neneigia ir Švietimo skyriaus atstovai.

Anot vyresniosios specialistės Laimos Jakubėnaitės, daugiausiai nepatogumų patiria šiaurinės bei pietinės miesto dalies gyventojai.

Ilgiausios eilės driekiasi pietinės miesto dalies ikimokyklinėse įstaigose „Berželis”, „Ąžuoliukas” bei „Vyturėlis”. Čia tėvai gali rinktis nebent atokiau esančią „Dviejų gaidelių” mokyklą-darželį arba „Aitvarėlio” darželį. Ne ką miesto vaikams gali pasiūlyti ir šiaurinės miesto dalies įstaigos.

„Varpelyje” vietų nėra, „Atžalynas” – perpildytas, kiek geresnė padėtis „Obelėlėje”, bet ir čia vietų nėra”, – vardino L. Jakubėnaitė.

Mažiausiai vietų, švietimietės teigimu, uostamiesčio įstaigos gali pasiūlyti lopšelinio amžiaus vaikams. Tačiau jau šiemet situacija keisis – keliuose darželiuose uždarius uždarius pradines klases, vietoj jų bus steigiamos lopšelio grupės.

Vasarą vietų ieškos vadovai

Kitą ikimokyklinių įstaigų problemą, darbo organizavimą vasaros metu, šiemet pasistengta išspręsti pikui dar neprasidėjus.

Anot Švietimo skyriaus vyriausiosios inspektorės Stefanijos Vancevičienės, šią vasarą galvosūkį, kur palikti vaikus, iš tėvų perims įstaigų vadovai.

„Kiekviena įstaiga privalės pasirūpinti savo ugdytiniais. Jei bus poreikis – dirbs, jei dauguma vaikų atostogaus kartu su tėvais, kooperuosis su greta esančiais darželiais ir pakaitomis priims vaikus”, – aiškino inspektorė.

Švietimietė užtikrino, kad nerimauti nereikia ir šią vasarą renovuoti numatytų įstaigų auklėtinių tėvams. Tokių darželių vaikus privalės priimti visos ikimokyklinės miesto įstaigos.

Į mokyklą – pagal mikrorajonus

Pagal Tarybos sprendimu nustatytus mikrorajonus vaikus priimančiose pradinį ir pagrindinį ugdymą įgyvendinančiose įstaigose, pasak Švietimo skyriaus specialistės Rūtos Rimkuvienės, vietų užtenka visiems uostamiesčio vaikams.

Tačiau patekti į paties pasirinktą mokyklą, kaip tai numato Švietimo įstatymas, anot pokalbininkės, pavyksta tik išimtiniais atvejais.

Sunkiausiai vietų pradinukams, R. Rimkuvienės teigimu, rasti miesto centre. Mokyklų trūksta ir šiaurinėje miesto dalyje.

„Čia pradinukus priima dvi aštuonmetės, Tauralaukio bei „Verdenės” mokyklos, tačiau pastaroji, surenkanti net po 5 klases pirmokėlių, stokoja patalpų”, – sakė švietimietė.

Tuo metu siekiantieji vidurinio išsilavinimo su vietų trūkumo problema paprastai nesusiduria. Vidurinėms mokykloms bei gimnazijoms teritorijos nėra nustatomos. Be to, pasak R. Rimkuvienės, apsidraudžiant kasmet šiose įstaigose numatomas didesnis 9-11 klasių skaičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.