Melnragiškiai bijo poilsiautojų

Šį vasaros sezoną yra dėl ko nustebti – ne tik nepabrango įvažiavimas į automobilių aikšteles, bet netgi įrengta nauja.

Tačiau dar nebaigta automobilių stovėjimo aikštelė pirmojoje Menlragėje jau kenčia nuo vandalų išpuolių.

Savo ruožtu vietos gyventojai iš anksto pradėjo piktintis dėl to užplūsiančiais automobiliais.

Talpi aikštelė

Pirmą kartą per pastaruosius dešimt metų pajūryje atsiras nauja automobilių stovėjimo aikštelė. Pirmojoje Melnragėje Vėtros gatvės pabaigoje ties šiauriniu molu poilsiautojai automobilius statydavo dulkėtoje ir duobėtoje laukymėje.

Pasivaikščiojimas šiauriniu molu yra viena iš mėgstamiausių klaipėdiečių pramogų ir laukymėje nuolat grūsdavosi keliasdešimt automobilių.

Jau šį trečiadienį bendrovė „Klaipėdos keliai” baigs asfaltuoti beveik visą aikštelę ir dalį Vėtros gatvės iki elektros pastotės.

„Toliau darbai sustos, nes VST vis dar neperklojo gatvę kertančio aukštos įtampos kabelio”, – sakė darbus atliekančios bendrovės „Klaipėdos keliai” gamybos direktorius Algirdas Paulauskas.

Abipus aikštelės bus pakloti šaligatviai ir dviračių takai, įrengtas apšvietimas.

Naujoje aikštelėje turėtų tilpti beveik 180 automobilių. Ji bus 15 metrų pločio ir pusės kilometro ilgio.

Siaubia drageriai

Tokio pločio ir ilgio asfaltuota aikštelė tikra pasaka naktinių lenktynių mėgėjams – drageriams.

Šie pradėjo savo pirmąsias treniruotes, net nelaukdami, kol aikštelė bus baigta įrengti.

Ypač žiaurūs dalykai prasideda vakare, kai kelininkai baigia darbus.

„Kaip su laukiniais žvėrimis tenka kovoti. Išrausia paruoštas asfaltuoti ir kloti plytelių aikšteles, laužo atramas, šaligatvius”, – piktinosi A.Paulauskas.

Rytais kelininkai randa ir tradicinius dragerių parašus ant asfalto – deginamų padangų paliktus juodus apskritimus.

„Prašėme šalia budinčių kariškių naktį pasaugoti, bet šie atsisakė nenorėdami veltis į konfliktus su jaunuoliais”, – sakė A.Paulauskas.

Kelininkams nieko kita neliko kaip naktį įvažiavimus į aikštelę užtverti statybinėmis medžiagomis.

Melnragiškiai nepatenkinti

Tačiau patys melnragiškiai dėl tokių permainų pašonėje pernelyg nedžiūgauja. Skundžiamasi, kad tik dar daugiau automobilių važiuos siauromis gatvelėmis.

„Gyventojai skundžiasi, bet nieko čia nepadarysi. Pajūris yra vienas ir priklauso visai Lietuvai. Todėl melnragiškiams ir giruliškiams teks susitaikyti su vasarą plūstančiais poilsiautojais”, – mano Melnragės ir Girulių seniūnė Vanda Dorčienė.

Anot jos, svarbu ne automobilių kiekis, bet tvarka. Įvedus mokesčius už stovėjimą trijose didžiausiose automobilių stovėjimo aikštelėse kopų siaubėjų atsiranda vis daugiau.

O prieš pat vasaros sezoną Melnragėje neliko apylinkės inspektoriaus.

„Labai norėtume, kad apylinkės inspektorius vėl dirbtų. Taip pat būtų labai gerai, jei prasidėjus sezonui policijos pareigūnai nuolatos dviračiais ar pėsčiomis rengtų reidus ir išvaikytų nedrausmingus ratuotus piliečius iš kopų bei miškelių”, – vylėsi V.Dorčienė.

Informuos švieslentė

Taupančių vairuotojų piktinti padidėjusiais mokesčiais už naudojimąsi automobilių aikštele nežadama.

Kaip ir pernai mokesčius ketinama pradėti rinkti nuo birželio 1-osios iki rugpjūčio 31-osios. Jei bus prasti orai mokesčių rinkimas nusikels. Pernai pradėta rinkti tik nuo birželio 9-osios.

Bus apmokestintos automobilių aikštelės, esančios ties antrąja Melnrage, neįgaliųjų paplūdimiu ir Giruliais.

Palikus automobilį šiose aikštelėse dviem valandoms teks mokėti litą, keturioms – du litus, šešioms – tris, aštuonioms – keturis ir dešimčiai valandų – penkis litus.

Mokesčiai bus renkami nuo 10 iki 18 valandos. Susimokėti už stovėjimą ir šiemet teks automatui.

Visose trijose aikštelėse iš viso yra 850 vietų.

„Šiemet vairuotojų laukia ir naujovė. Apie laisvas vietas aikštelėse informuos metro aukščio ir pusantro metro pločio švieslentė.

Ji bus pakabinta ties įvažiavimu į antrosios Melnragės automobilių aikštelę”, – sakė mokesčius rinksiančios bendrovės Klaipėdos keleivinis transportas direktoriaus pavaduotojas Andrius Samuilovas.

Dar pridėjus naująją aikštelę ties šiauriniu molu, taip pat esančią pirmojoje Melnragėje šalia prekybos centro ir už įvažiavimo į Girulius ties stovyklomis iš viso susidarytų 1100 vietų.

Pastarosiose trijose aikštelėse automobilį laikyti bus galima nemokamai.

Nuostolinga veikla

Mokesčių rinkimas už naudojimąsi aikštelėmis yra nuostolingas. Pernai iš viso buvo surinkti beveik 69 tūkstančiai litų. Tačiau tiek pinigų surinkti kainavo beveik 80 tūkstančių litų.

„Mūsų tikslas yra ne siekti pelno, bet įvesti tvarką, sureguliuoti srautus, padėti išvengti konfliktų”, – aiškino A.Samuilovas.

„Pačią aktyviausią dieną buvo surinkti trys tūkstančiai litų. Vidutiniškai per dieną vienoje vietoje buvo laikyti trys automobiliai. Nereguliuojant dėl vairuotojų savivalės automobilių tilptų mažiau”, – mano A.Samuilovas.

Iš viso pernai už stovėjimą susimokėjo beveik 56 tūkstančiai vairuotojų.

Ir šiemet rinkti mokesčių neketinama iš motociklininkų bei keturračių motociklų vairuotojų.

Dviratininkai savo transporto priemones ir šį sezoną turės neš-tis link gultų. Prie paplūdimių tėra įrengta vos dešimt širdutės formos stovų dviračiams prirakinti.

„Vienas toks stovas kainuoja apie tūkstantį litų. Šiemet jiems įsigyti lėšų dar nėra skirta”, – sakė savivaldybės Transporto tarnybos specialistas Vytautas Paukštė.

Atsparūs vandalų smūgiams

Daugelį vairuotojų piktina tai, kad sumokėjus už stovėjimą, niekas neatsako už automobilių saugumą.

„Mūsų darbuotojas pamatęs įtartinus veiksmus praneštų policijai, bet pernai tokių atvejų nepasitaikė”, – tikino A.Samuilovas.

Šiemet teks labiau susirūpinti pinigus renkančių automatų saugumu, nes naktį jie bus paliekami lauke.

Tačiau manoma, kad jiems neturėtų nieko atsitikti. Maždaug šimtą kilogramų sveriantys automatai bus prisukti prie grindinio. Jų stikliukai atsparūs smūgiams. O ir plėšti jų nevertės, nes surinkti pinigai po darbo išimami.

A.Samuilovas perspėjo, kad šių automatų nepavyks pergudrauti bandant įkišti sagų, gelžgaliukų ar kitos valiutos monetų.

Kaip ir pernai aparatai grąžos neduos, todėl vertėtų kišenėje turėti smulkių monetų. Nors yra aparatų duodančių grąžą bei priimančių bankų korteles, bet jie yra žymiai brangesni.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.