Saddamo Husseino gimtadienį tyliai minėjo tik maža dalis irakiečių

Šeštadienį šiauriniame Irake vienur kitur nedideliais būreliais susirinkę arabai sunitai, raginami laikytis tyliai, minėjo Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) gimtadienį – pirmąjį nuo to laiko, kai buvusiam diktatoriui įvykdyta mirties bausmė.

Gimtajame Saddamo Husseino Audžos kaime, kur praėjusių metų gruodžio 30-ąją už nusikaltimus žmonijai pakartas diktatorius atgulė amžinojo atilsio, prie jo kapo rinkosi dešimtys vietos gyventojų ir moksleivių.

Saddamas Husseinas palaidotas Audžos salėje, kur jo režimo metais vykdavo geduliniai susirinkimai. Audžos kaimas yra visai netoli Tikrito miesto, už 180 kilometrų į šiaurę nuo Bagdado.

„Salaheddino (Saladino) vaikai nori švęsti kankinio Saddamo Husseino gimtadienį prie jo kapo. Jie laiko jį savo tėvu, – aiškino Fatin Abdul Qadir (Fatin Abdul Kadir), provincijos vaikų organizacijos vadovė. – Jie padės ant jo kapo vainiką, bet nedegs žvakių, nes Iraką yra apėmusi okupacijos tamsa”.

Dauguma irakiečių džiūgavo, kai prasidėjus Jungtinių Valstijų vadovaujamam įsiveržimui, Saddamas Husseinas buvo nuverstas, tačiau daugelis jo gentainių ir dalis buvusių valdančiosios partijos „Baath” narių toliau šlovina jo vardą.

Po įsiveržimo Iraką apėmė kruvina sumaištis, o prieštaringų vertinimų sukėlusi naujojo šiiitų vadovaujamo režimo Saddamui Husseinui įvykdyta mirties bausmė dar labiau sustiprino kai kurių sunitų bendruomenių prielankumą buvusiam diktatoriui.

Baidžato genties, kuriai priklausė Saddamas Husseinas, vadas Ali al-Nida (Alis Nida), ragino sunitus nerengti garsių iškilmių arba siūlė jas išvis atidėti.

„Moksleiviai berniukai ir mergaitės ketina susirinkti prie velionio prezidento Saddamo Husseino kapo, – naujienų agentūrai AFP patvirtino A.Nida. – Tačiau aš jiems pasakiau, kad saugumo padėtis yra netinkama. Jie privalo atidėti šitas iškilmes iki pagerės aplinkybės ir Irake pasikeis politinė tikrovė. Tik tada jie galės švęsti šią progą, kurią irakiečiai minėdavo iki 2003 metų balandžio 9 dienos okupacijos”.

Prieš ketverius metus į Bagdadą įriedėjus amerikiečių tankams, jūrų pėstininkai nuvertė bronzinę Saddamo Husseino skulptūrą, stovėjusią sostinės Firdos aikštėje, ir taip pažymėjo jo režimo žlugimą.

Irako specialusis tribunolas pripažino buvusį diktatorių kaltu dėl 148 šiitų žudynių, kurios Dudžailo kaime buvo įvykdytos po 1982 metais šioje vietovėje nepavykusio pasikėsinimo į Saddamą Husseiną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.