Rusijoje Apaštalo Andrejaus fondo atstovas Jakuninas paragino Adamkų pasmerkti paminklo demontavimą Taline, o Estijos valdžią – neužmiršti istorijos teismo

Apaštalo Šv.Andrejaus fondo ir Rusijos nacionalinės garbės centro atstovas Vladimiras Jakuninas išsiuntė laišką Lietuvos prezidentui Valdui Adamkui, kuriame ragina jį „pakilti aukščiau politinio tendencingumo ir vadinamojo europietiško solidarumo, ir išsakyti aiškų nepritarimą Estijos valdžios sprendimui išmontuoti Kario išvaduotojo paminklą ir ekshumuoti sovietinių karių, žuvusių kovoje su fašizmu, palaikus”.

Tokį patį raginimą V.Jakuninas išsiuntė Europos Parlamento pirmininkui Hansui-Gertui Poetteringui (Hansui Gertui Pėteringui) ir Europos Sąjungai (ES) šį pusmetį pirmininkaujančios Vokietijos kanclerei Angelai Merkel.

Estijoje gimęs ir 14 metų gyvenęs V.Jakuninas išsiuntė atvirą laišką Estijos ministrui pirmininkui Andrui Ansipui, kuriame smerkia Estijos vyriausybės sprendimą išmontuoti paminklą Kariui išvaduotojui.

„Sunkus yra amžininkų teismas, bet dar baisesnis istorijos teismas, kuris be jokio gailesčio vertina politinių lyderių veiksmus ir tiksliai apibrėžia jų atsakomybę už nuveiktus darbus”, – sakoma atvirame V.Jakunino laiške Estijos premjerui A.Ansipui. Laiško kopija penktadienį buvo perduota naujienų agentūrai „Interfax”.

V.Jakuninas pažymėjo, jog tarptautinis karo nusikaltimų tribunolas fašizmą „pripažino nusikaltimu prieš žmoniją ir jam negali būti taikomi jokie senaties terminai ar moralinė amnestija”.

Pasak jo, Estijos valdžios, kuri nusprendė išmontuoti paminklą Kariui išvaduotojui ir perkelti žuvusių karių palaikus, pozicija „negali būti vertinama kaip nors kitaip, nei pasikėsinimas į istorinį kartų atminimą, grubus visuotinai pripažintų normų tarptautinėje teisėje ir pasaulio bendruomenės nuomonės nepaisymas”.

Rusijos nepolitinio fondo vardu V.Jakuninas išsakė nepritarimą Estijos valdžios priimtam sprendimui ir perspėjo, jog atsakomybė už neapykantos skleidimą ir priešiškumo tarp Estijos gyventojų kurstymą bei dėl to pralietą kraują tenka dabartinės Estijos valdžios elitui.

Prezidentas V.Adamkus 2002 metais apdovanojo V.Jakuniną LDK Gedimino ordino Komandoro kryžiumi už nuopelnus skatinant Rusijos ir Lietuvos dialogą. Vėliau žiniasklaida skelbė, jog V.Jakuninas praeityje galimai užėmė aukštas pareigas Sovietų Sąjungos specialiosiose tarnybose.

Anksčiau tais pačiais metais, liepos 9 dieną, V.Jakuninas, kuris tuo metu buvo visuomeninės organizacijos „Rusijos tautinės šlovės centras” globos tarybos pirmininkas bei Rusijos transporto viceministras, įteikė V.Adamkui šio fondo įsteigtą šv.Andrejaus žvaigždę už indėlį į tarptautinio dialogo bei taikos plėtrą.

Anot LNK, V.Jakuninas – buvęs KGB generolas majoras, dirbęs žvalgybininku Austrijoje. 1985 metais Italijos spauda V.Jakuniną paskelbė KGB žvalgybos karininku.

Grįžęs į Rusiją, V.Jakuninas užsiėmė verslu ir suartėjo su tuomečiu Sankt Peterburgo merijos pareigūnu, buvusiu KGB darbuotoju Vladimiru Putinu, kuris dabar yra Rusijos prezidentas.

Šiuo metu V.Jakuninas yra bendrovės „Rusijos geležinkeliai” prezidentas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.