Prezidentas V.Adamkus vetavo pataisą, ribojančią KGB rezervininkų galimybes dirbti

Prezidentas Valdas Adamkus vetavo įstatymų pataisa, kuria nustatomi darbo apribojimai buvusiems sovietinio saugumo – KGB – rezervo karininkams. Tai penktadienį žurnalistams pranešė prezidento patarėja Aušra Rauličkytė.

Prieš priimdamas sprendimą prezidentas ketvirtadienį susitiko su teisės ir žmogaus teisių specialistais. Dauguma šio susitikimo dalyvių teigė manantys, kad žmogaus teisių požiūriu, pataisa kelia „nemažų abejonių”.

Balandžio 17 dieną Seimas priėmė vieną įstatymo pataisą iš vadinamojo liustracijos įstatymų projektų paketo, kuri sovietinio saugumo – KGB – buvusiems rezervo karininkams nustatė tokius pat darbo apribojimus, kaip ir buvusiems kadriniams darbuotojams.

Nors vėliau Seimo Etikos ir procedūrų komisija paskelbė, kad įstatymo pataisa priimta prieštaraujant Seimo statutui, parlamentarai šiai komisijos išvadai nepritarė.

Į Etikos ir procedūrų komisiją dėl pataisos priėmimo aplinkybių kreipėsi Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK). Skundą TTK argumentavo tuo, jog komitetas buvo pateikęs išvadą, kad pataisa prieštarauja Konstitucijai, o projektas į Seimo posėdį įtrauktas ir dėl jo nubalsuota į išvadą neatsižvelgiant.

Pagal įstatymą, jeigu jo nevetuos prezidentas, buvę KGB rezervo karininkai negalėtų eiti pareigų, į kurias skiria Seimas bei jo vadovas, prezidentas, Vyriausybė ar premjeras, taip pat viceministro, ministerijos valstybės sekretoriaus, ministerijos sekretoriaus, valstybės institucijų ar įstaigų vadovų, jų pavaduotojų pareigų, eiti prokurorų, valstybės kontrolės pareigūnų, statutinių valstybės tarnautojų pareigų, valstybės tarnautojų pareigų Valstybės saugumo departamente, diplomatinėje tarnyboje.

Apribojimai galiotų 10 metų nuo įstatymo, numačiusio apribojimus kadriniams darbuotojams, priėmimo dienos, taigi rezervininkams numatyti apribojimai iki 2009 metų – pagrindinis įstatymas, kuriuo buvo įvesti apribojimai, buvo priimtas 1999 metais.

Priimtos pataisos tiesiogiai kirto dviem konkretiems asmenims – Valstybės saugumo departamento generalinio direktoriaus pareigas einančiam Arvydui Pociui ir Seimo nariui, buvusiam užsienio reikalų ministrui Antanui Valioniui, kurie sovietmečiu buvo įtraukti į KGB rezervo karininkų sąrašą.

A.Valionis yra pareiškęs norą grįžti į diplomatinę tarnybą. Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK), svarstęs jo kandidatūrą į Lietuvos ambasadorius Argentinoje, jai nepritarė. Vienas URK motyvų – tuomet dar nebuvo galutinio sprendimo dėl Seime svarstomų darbo apribojimus KGB rezervininkams numatančių pataisų.

A.Pociaus ir A.Valionio priklausymą KGB rezervui prieš porą metų tyrė laikinoji Seimo komisija, konstatavusi, jog jų praeitis nekelia grėsmės nacionaliniam saugumui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.