„Eesti Energia“ praėjusių metų finansiniai rezultatai – geriausi per bendrovės istoriją

Estijos energetikos bendrovei „Eesti Energia” 2006-2007 finansiniai metai buvo sėkmingiausi per visą bendrovės veiklos istoriją. Minimuoju laikotarpiu bendrovės veiklos pajamos augo 10 proc. ir buvo daugiau nei 2 018 mln. Lt (585 mln. EUR), veiklos pelnas augo 17 proc. ir siekė 662,4 mln. Lt (192 mln. EUR), o grynasis pelnas išaugo 27 proc. ir buvo 590 mln. litų (171 mln. EUR). „Eesti Energia” finansiniai metai baigėsi šių metų kovo 31 dieną.

Reikšmingiausias praėjusių finansinių metų įvykis buvo „Estlink” povandeninio kabelio, pirmą kartą istorijoje sujungusio Baltijos energetikos sistemas su Šiaurės šalių energetikos sistemomis, atidarymas.

„Estlink” svarbus ne tik dėl teikiamos galimybės parduoti ir pirkti elektrą. Vienas iš strateginių Estijos tikslų yra padidinti šalies energetinę nepriklausomybę. Siekiant šio tikslo itin svarbu buvo sujungti Estijos ir visų Baltijos šalių energetikos sistemas su Šiaurės šalių sistema „Nordel” ir Europos energetikos sistema UCTE (Elektros Energijos Perdavimo Koordinavimo Sąjunga)”, – sako „Eesti Energia” generalinis direktorius Sandoras Lyvė, primindamas, jog iki šiol Baltijos šalys buvo sujungtos tik su Rusijos energetikos sistemomis.

2006-2007 finansiniais metais taip pat buvo parengta Galimybių studija naujai atominei elektrinei Lietuvoje, kuri pagrindė šio projekto įgyvendinimo tęsimą. Be to, dėl investicijų į elektros tinklų modernizavimą buvo daugiausiai per bendrovės veiklos istoriją sumažinti elektros tinklų nuostoliai paskirstymo tinkluose.

Vidaus rinkoje bendrovės pajamos iš pagamintos elektros pardavimų padidėjo 6,9 proc., t.y. beveik 76 mln. litų (22 mln. EUR). Pardavimų augimą tiesiogiai lėmė Estijos ekonomikos augimas.

Elektros tinklų nuostoliai buvo mažiausi per visą bendrovės veiklos istoriją ir siekė 8,3 procento. Tinklų nuostolių sumažėjimą lėmė efektyvios investicijos į elektros tinklus. Iš viso 2006 – 2007 finansiniais metais į elektros tinklus investuota per 169 mln. Lt. (49 mln. EUR). Iš viso „Eesti Energia” minimu laikotarpiu investicijoms skyrė 476 mln. litų (138 mln. EUR).

„Eesti Energia” eksporto apimčių sumažėjimą lėmė, visų pirma, šiltas oras, hidroenergijos perteklius Latvijoje ir eksportuojamos elektros kainos pakilimas. Palyginti su ankstesniais finansiniais metais, elektros eksportas Latvijos rinkai sumažėjo 61 proc. (947 GWh). Eksportas į Lietuvos rinką sumažėjo 13 GWh ir iš viso siekė 204 GWh. Tačiau eksporto Latvijos rinkai sumažėjimą kompensavo elektros eksportas Suomijos rinkai – elektros pardavimai „Estlink” kabeliu buvo 195 GWh. Bendros pajamos iš eksporto siekė beveik 121 mln. Lt. (35 mln. EUR), t.y. beveik 21 mln. Lt (6 mln. EUR) mažiau palyginti su praėjusiais finansiniais metais.

Palyginti su praėjusiais finansiniais metais, šilumos energijos pardavimai sumažėjo 159 GWh ir buvo 1 822 GWh. Pajamos iš šilumos elektros pardavimų padidėjo 3,6 proc. ir siekė beveik 114 mln. Lt. (33 mln. EUR). Iš viso buvo parduota 107 900 tonų degiųjų skalūnų kuro. Pajamos iš parduotų anglies dvideginio kvotų siekė 331 mln. Lt (96 mln. EUR).

„Eesti Eenergia” sumokėjo 110,4 mln. (32 mln. EUR) dividendų.

„Eesti Energia” grupės konsoliduoti finansiniai rezultatai apibendrina gaminančių, perduodančių, paskirstančių, parduodančių elektros energiją ir teikiančių kitas paslaugas antrinių įmonių rezultatus. Nauji finansiniai „Eesti Energia” metai prasidėjo šių metų balandžio 1 d. ir tęsis iki 2008 m. kovo 31 dienos. Audituoti bendrovės finansiniai rezultatai bus paskelbti birželio pradžioje (23 metų savaitę).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.