Kauno arenos viziją sklaido įtarimai

Nesibaigiančios derybos dėl arenos Nemuno saloje statybų ir koncesijos sutarties projekto įgauna vis skandalingesnį atspalvį. Derybų koordinatoriui pasiūlyta trauktis geruoju, o kai kurie Kauno politikai jau prabilo, kad amžiaus sandoris atsidūrė ties žlugimo riba.

Proceso skaidrumu susidomėjo ir Seimo Antikorupcijos komisijos sargai. Kauno savivaldybės administracijos direktoriumi neseniai patvirtintas Arūnas Keserauskas ryžtingai ėmėsi pakeitimų derybų grupėje.

Prieštaringi liudijimai

Laikinojoje sostinėje išrinktų parlamentarų įtarimai dėl galimai neskaidrios veiklos, susijusios su „amžiaus projektu”, dar labiau sustiprėjo, kai Seimo Antikorupcijos komisija apklausė Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoją Jūratę Matekonienę ir mero įgaliotinį, miesto tarybos narį Kęstutį Kriščiūną. Šių asmenų pateikta informacija apie koncesijos konkurso rengimą, vykdymą, derybų su prancūzų kompanija „Bouygues Batiment International” eigą iš esmės skyrėsi.

Komisijos nariams įtartina atrodė ir tai, kad derybos su prancūzais vyko net neturint arenos techninio projekto, o baigus rengti koncesijos sutartį duomenys apie sporto rūmų statybos kainą liko konfidencialūs. „Kainų neįvardijo. Mūsų posėdis buvo atviras, tad esą bijota pažeisti sutartį”, – sakė Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Rimantas Dagys.

Kas įslaptino derybas?

Nors derybos truko ilgiau kaip metus, jokie oficialūs skaičiai Kauno politikams nepateikti iki šiol. Neoficialiai žiniasklaidoje ne kartą skelbtos sumos svyravo nuo 450 mln. iki kone milijardo litų už visą projektą, įskaitant ir koncesijos mokesčiais. Todėl po pastarojo Seimo Antikorupcijos komisijos posėdžio nutarta išsiaiškinti, kas pasistengė įslaptinti derybas su prancūzų kompanija „Bouygues Batiment International”. Manoma, siūlo galas nuves iki konkurso sąlygas rengusios savivaldybės Viešųjų pirkimų komisijos ir jas pasirašiusio tuometinio administracijos direktoriaus Giedriaus Buinevičiaus.

Tai, kad slepiant arenos statybų kainą ir koncesijos mokestį pažeidžiamas viešasis interesas, anksčiau yra pareiškęs Vyriausybės atstovas Kauno apskrityje Vasilijus Popovas.

Grasina sankcijomis

Tačiau prancūzų mėginimas po paslapties skraiste išlaikyti, padedant Kauno savivaldybės derybininkams, visą informaciją, susijusią su koncesijos sutartimi, gali baigtis visišku fiasko. Mat jau girdėti balsų, jog tarybos nariai nepritars sutarties projektui.

„Tikrai sklando kalbos, kad administracija stengiasi, jog miesto politikai nepritartų projektui ir sutartis būtų nutraukta”, – kalbėjo derybų koordinatorius K.Kriščiūnas.

Jo teigimu, jei derybos su prancūzais būtų nutrauktos, Kauno savivaldybės administracijai tektų mokėti jiems milžinišką kompensaciją už patirtus nuostolius. Anksčiau būtent K.Kriščiūnas derybų grupės vardu pareiškė, kad sporto arena kainuos apie 450 mln. litų. Tokią sumą tuomet įvardijo ir buvęs miesto meras Arvydas Garbaravičius.

Pasiūlė trauktis

Vakar paaiškėjo, kad K.Kriščiūnas gavo naujo savivaldybės administracijos direktoriaus A.Keserausko raštą. „Man siūloma abipusiu sutarimu palikti darbą. Per septynias dienas turiu šį siūlymą apmąstyti, – LŽ sakė derybų su prancūzais koordinatorius K.Kriščiūnas. – Viskas paprasta. Jei miesto taryba pritartų sutarties projektui, reikėtų pasilikti. Jei ne, dirbti toliau nebūtų prasmės. Kaip suprantu iš administracijos direktoriaus rašto, mano patirtis jiems nereikalinga.”

Paslaugų nebereikia

A.Keserauskas tikina, jog K.Kriščiūnas, kaip derybininkas, savo darbą jau atliko. „Pats ponas Kriščiūnas ne kartą yra pareiškęs, kad sutartis parengta, darbo grupė nebesirenka, tad jo paslaugų man nebereikia. Pasiūliau sutartį nutraukti abipusiu sutarimu. Jei nesutiks, rekomenduosiu naikinti etatą. Kiti derybų grupės nariai turės pateikti sutarties projektą miesto tarybai”, – aiškino savivaldybės administracijos direktorius.

Jis pridūrė, kad derybų konfidencialumas bus išsaugotas, nes toks yra susitarimas. Tačiau A.Keserauskas pabrėžė pats šį punktą vertinantis labai kritiškai. LŽ duomenimis, sutarties su prancūzais projektas Kauno tarybos narius pasieks paskutinėmis gegužės dienomis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.