Prieiti prie Bronzinio kareivio gegužės 9-ąją nebus galima, sako Estijos ministras pirmininkas

Estijos ministras pirmininkas Andrus Ansipas pareiškė, kad gegužės 9 dieną nebus galima padėti vainikų ir gėlių prie paminklo, pastatyto sovietų kareivių, žuvusių kovoje už Talino išvadavimą, atminimui pagerti, nes tuo metu vyks kasinėjimai Brolių kapo vietoje.

„Darbai vyks mažiausiai dvi savaites, daugiausiai – 3-4 mėnesius”, – sakė A.Ansipas ketvirtadienį interviu Estijos televizijai.

A.Ansipas taip pat pareiškė nuomonę, kad Brolių kapo kasinėjimai prasidėjo tinkamu laiku. „Kasinėjimai pradėti, kai konflikto grėsmė buvo pati mažiausia”, – pareiškė premjeras.

„Mes pasirengę įvairiems konfliktams kasinėjimų teritorijoje, bet vis dėlto tikimės, kad jų nebus”, – sakė A.Ansipas.

„Viskas yra visiškai kontroliuojama”, -pridūrė premjeras.

Jo nuomone, drauge su palaikų perlaidojimu Karių kapinėse ten reikia perkelti ir vadinamąjį Bronzinį kareivį – monumentą sovietų kariui – Talino išvaduotojui.

Į Estijos valdžios veiksmus itin neigiamai reagavo Maskva.

„Vertiname Estijos veiksmus kaip ketinimą savaip traktuoti Antrojo pasaulinio karo pamokas, jau nekalbant apie tai, kad viskas, kas vyksta aplink paminklą ir ten palaidotus žmones, yra nežmoniška”, – ketvirtadienio rytą pareiškė URM oficialusis atstovas Michailas Kamyninas.

„Žinoma, kad į visa tai bus atsižvelgiama palaikant tolesnius mūsų santykius su Estija”, – pabrėžė M.Kamyninas.

„Mes ne kartą pastaraisiais metais kalbėjome, jog neleistina įgyvendinti planų perkelti į kitą vieną sovietų karių palaikus ir paminklą kareiviams-išvaduotojams”, – nurodė jis ir priminė, kad „į Rusijos užsienio reikalų ministeriją buvo iškviesta Estijos ambasadorė Maskvoje, kuriai buvo įteikta atitinkama nota”.

Balandžio 18 dieną Estijos gynybos ministras Jaakas Aaviksoo (Jakas Avikso) pasirašė įsaką atlikti kasinėjimus ir nustatyti sovietų kareivių, esančių Brolių kape, tapatybę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.