Gyventojai kviečiami prisidėti prie Vilnios upės slėnio išvalymo

Gaiviojo gėrimo „Tichė Active” gamintojai kartu su Lietuvos jaunųjų gamtininkų centru ir Žaliųjų turistų sambūriu šį šeštadienį, balandžio 28 d., kviečia visus aktyvius žmones prisidėti prie organizuojamos švaros akcijos. Jos metu bus valomas vienas įstabiausių Vilniaus gamtos kampelių – Vilnios upės slėnis Karklėnų apylinkėse, šiuo metu itin kenčiantis dėl šiukšlių ir užterštumo.

„Paskutinį švaros mėnesio šeštadienį raginame visus sostinės gyventojus ir svečius prisidėti prie akcijos „Švari Vilnelė: Misija įmanoma. 2007″. Esame įsitikinę, kad bendromis jėgomis tikrai įmanoma Vilnelę ir jos apylinkes paversti traukos vieta. Tiesiog reikia daugiau iniciatyvos, aktyvumo ir kiekvieno mūsų atsakingumo”, – teigė Jaunųjų gamtininkų centro ir Žaliųjų turistų sambūrio atstovė Sondra Jonceva.

Ji pažymėjo, kad teritorija, kurią ketinama tvarkyti, yra itin jautri aplinkosaugos požiūriu. Nuo 2005 metų šiose apylinkėse buvo vykdomas moksleivių projektas „Karklėnų apylinkių ornitofaunos įvairovė ir žmogaus kenkėjiškos veiklos neigiama įtaka jai” (dalyvavo N.Mastenica, N.Černiuk, V.Polonskaja). Jo metu nustatyta, jog nuo taršos Karklėnų apylinkėse išnyko urvinių kregždžių kolonija, sumažėjo varles gaudančių gandrų.
„Tyrimų metu pastebėta daug kritusių ežių, kurmių, smulkiųjų pelinių graužikų, užstrigusių senuose stiklainiuose, skardinėse. Be to, į Vilnelės slėnių raguvas metamos statybinės atliekos, pavyzdžiui kalkės, lietaus ir polaidžio yra nuplaunamos į pačią Vilnios upę, dėl to gaišta žuvys.” – sakė S. Jonceva.

Naujosios Vilnios seniūnas Vaclovas Blaževičius pripažino, kad pro seniūniją tekančios Vilnios upės apylinkėse užterštumo problema itin opi. „Vien savo jėgomis sutvarkyti apylinkes itin sudėtinga. Nors šioje teritorijoje gausu tik įstabių gamtos lopinėlių, tačiau šiukšles paliekantys žmonės nesuvokia ar nenori suvokti darą žalą gamtai. Siekiant palaikyti švarą, reikia itin daug pastangų ir lėšų. Labai džiugu, jog atsiranda ne tik aktyvių gamtos mylėtojų, bet ir verslo kompanijų, prisidedančių prie švarios gamtos idėjų įgyvendinimo. Tik dirbdami suvienytomis jėgomis, galėsime išsaugoti tikruosius mūsų namus – gamtą”, – teigė seniūnijos vadovas.

Balandžio 28 d., šeštadienį, 11 val. visų gamtą mylinčių ir aktyvių žmonių lauks akcijos organizatorių užsakyti autobusai prie Katedros aikštės, kurie nuveš į akcijos vietą. Atvykstančių savo ar visuomeniniu transportu organizatoriai lauks prie Naujosios Vilnios žiedo stotelės (autobusai/mikroautobusai Nr. 31, Nr. 67, Nr. 74).
Visi akcijos dalyviai Vilnios slėnio valymo metu galės mėgautis užkandžiais, turistine koše ir gaiviaisiais „Tichė Active” gėrimais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.