Už žemėtvarkininkų klaidas kompensuojama

„Prieš trejus metus Klaipėdos rajone iš privataus asmens nusipirkau 4 hektarus žemės ūkio paskirties žemės. Atlikus kadastrinius matavimus paaiškėjo, kad sklypas yra 0,4 hektaro mažesnis nei leistina matavimo paklaida. Kaip ir kas turėtų mano kompensuoti šį nuostolį, nes ankstesnis žemės savininkas turėjo tvarkingus dokumentus, kuriuose buvo nurodyta, jog žemės sklypo plotas – 4 hektarai?” – klausia „Vakarų ekspreso” skaitytojas.

Klaipėdos rajono žemėtvarkos skyriaus vedėjos pareigas laikinai einančios Rimos Petkienės teigimu, tokios problemos sprendimas yra numatytas 2005 metų gegužės 23 dieną priimtame Vyriausybės nutarime „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. balandžio 1 d. nutarimo Nr. 385 „Dėl žemės reformos vykdymo kaimo vietovėje” pakeitimo.

„24-asis šio nutarimo punktas teigia, kad atlikus žemės sklypo kadastrinius matavimus ir nustačius, kad jo plotas yra mažesnis nei leistina matavimo tikslumo paklaida, sklypo savininkui apskrities viršininko įsakymu kompensuojama atitinkamos paskirties trūkstamo dydžio sklypu, suformuotu toje pačioje kadastro vietovėje. Jeigu joje nėra laisvos valstybinės žemės, sklypas formuojamas tame pačiame rajone”, – aiškino R. Petkienė.

Neatitikimus pastebėjęs žmogus turėtų rašyti prašymą Klaipėdos rajono žemėtvarkos skyriui. R. Petkienė pabrėžė, kad kompensacija galima tik tuo atveju, jei kadastriniai matavimai buvo atlikti po minėtojo Vyriausybės nutarimo.

„Šiuo metu esame gavę tokį prašymą, tačiau žmogus kadastrinius matavimus buvo užsisakęs dar iki minėtojo Vyriausybės nutarimo. Dėl šio atvejo esame kreipęsi į Nacionalinę žemės tarnybą, kad ji pateiktų savo išaiškinimą”, – sakė žemėtvarkininkė.

Anot jos, kol kas Klaipėdos rajone dar yra valstybinės žemės, iš kurios būtų galima formuoti sklypus kompensacijoms.

Klausimus galite siųsti el. paštu martynas@ve.lt arba adresu M. Mažvydo al. 3, Klaipėda LT-92131. Taip pat galite skambinti telefonu 8 46 411305.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.