Džiazas ir klasika be ribų

Muzika turi tik vieną ribą – tylos zoną, tačiau žmonės jai sugalvojo daugybę ribų, suskaldydami ją į daug „muzikų”. Viena tokių ribų nuolat brėžiama tarp džiazo ir klasikos, nors ne ką rečiau šią takoskyrą bandoma nutrinti, siekiant atkurti pirmapradę muzikos „vienaskaitą”. Tokio siekio paženklintas ir balandžio 28-osios koncertas Filharmonijos Didžiojoje salėje.

Vienas aktyviausių ribų tarp džiazo ir šiuolaikinės akademinės muzikos naikintojų Lietuvoje yra saksofonininkas Liudas Mockūnas, žinomas kaip modernaus džiazo ir laisvosios avangardinės muzikos atstovas. Pasak kritikų, jis išsiskiria „neortodoksiškais išraiškos priemonių deriniais – nuo kinematografiškai ekspresyvių garso masių proveržių iki apokaliptinių himnų ar transcendentiško varpų gaudesio”. Tuo Liudas Mockūnas garsėja free džiazo terpėje, tačiau kaip jis atsiskleis simfoninio orkestro aplinkoje, interpretuodamas šiuolaikinio lietuvių kompozitoriaus partitūrą, išlieka šiek tiek nenuspėjama. Gabus džiazo muzikantas atliks premjerinį Arvydo Malcio kūrinį – Koncertą sopraniniam saksofonui ir simfoniniam orkestrui.

Dar vienas bandymas ardyti sieną tarp džiazo ir klasikos – 1954 m. Rolfo Liebermano parašytas Koncertas bigbendui ir simfoniniam orkestrui. Tuo metu sensacingas kompozitoriaus sumanymas sutaikyti džiazo ir klasikinės muzikos atlikėjus, dabar istorijos vadovėliuose apibūdinamas kaip vienas pirmųjų rimtų bandymų jungti šias dvi sritis. Koncertą atliks vienintelis Lietuvoje profesionalus džiazo orkestras Kauno bigbendas, vadovaujamas Romualdo Grabšto ir vyriausias Lietuvoje Nacionalinis simfoninis orkestras, vadovaujamas ir diriguojamas Juozo Domarko.

Kita Arvydo Malcio premjera – Koncertas altui ir kameriniam orkestrui – patikėtas radikaliai kitokios patirties, estetikos, sceninio įvaizdžio ir gyvenimo būdo muzikantui – alto profesoriui iš Vokietijos Hartmutui Rohdei. Europoje plačiai žinomas altistas ir autoritetingas pedagogas Hartmutas Rohde yra vienas iš Kandinskio styginių trio bei Mocarto fortepijoninio kvarteto įkūrėjų, su šiais ansambliai apkeliavęs visą Europą, aplankęs JAV, Australiją bei Korėją. „Įgudęs, pasitikintis savimi, emociškai nepriklausomas ir neabejotinai intelektualus atlikėjas” – taip altininką apibūdina Vokietijos spauda.

Klasika ir džiazas nuosekliai ieškos sąlyčio taškų visoje šio vakaro programoje: Harmutui Rohdei atliekant Arvydo Malcio Koncertą altui ir Liudui Mockūnui atliekant Koncertą sopraniniam saksofonui, Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui griežiant neoklasikinę „Yorick Overture” ir drauge su Kauno bigbendu muzikuojant Rolfo Liebermano Koncerte bigbendui. Ar pavyks juos rasti, ar nugalės skirtumai, įsitikinsite šeštadienio vakarą, 19 val. atėję į Nacionalinę filharmoniją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.