Palangoje ir Vilniuje bliuzas iš Čikagos – Studebaker John ir „The Hawks”

Jau antra karta Lietuvoje viešės bliuzo atlikėjas – gitaristas, dainininkas bei lūpinės armonikėlės meistras – John Studebaker. Jis ir bliuzo grupė „The Hawks” koncertuos balandžio 30 d., 21 val., Palangoje, kultūros centre „Ramybė” (Vytauto g. 35) ir gegužės 2 d., 20 val., Vilniuje, gyvos muzikos klube „Tamsta” (Subačiaus g. 11A). Koncertus organizuoja „Geros muzikos klubas”.
„Visa muzika man yra „grūvas” (emocinis muzikos ritmas),” – sako John Grimaldi, kuris gavo pravardę „Studebaker John” dėl to, jog į Čikagos bliuzo klubus važinėdavo savo 1963 m. Studebaker Avanti automobiliu. „Aš nemėgstu muzikos, kuri neturi tikrai stipraus „grūvo”. Daina be stipraus ritmo, stipraus boso ir be stiprios pabaigos – yra paprasčiausiai bloga muzika”.
Studebaker John Grimaldi augdamas Čikagoje paniro į bliuzą ir pradėjo groti lūpine armonikėle būdamas vos septynerių, o gitarą į rankas paėmė dar paauglystėje. Tačiau nepaisant sunkaus Čikagos bliuzo auklėjimo, Studebaker gitaros stilius byloja apie septinto dešimtmečio bliuzo rokerių Billy Gibbons arba Rick Derringer bei J.B.Hutto įtaką.
Vėliau Studebaker Čikagos klubuose grojo gitara, lūpine armonikėle ir dainavo. 1970 metais įkūrė bliuzroko grupę „The Hawks” (Sakalai). Jis įrašė 11 albumų.
2006 metais kartu su dviem Čikagos geriausiais ritmo muzikantais ir dažnais savo partneriais (taip pat ir šiame ture) – bosistu Bob Halaj ir būgnininku Willie „The Touch” Hayes išleido naują savo kūrybos albumą „Self-Made Man”. Naujajame albume „garuoja” bliuzas ir „rūksta” bliuzrokas. Tai Čikagos lūpinės armonikėlės bliuzas su bugi, swing, swamp elementais.
John groja apdaužyta, Memfyje pirkta „Silverstone Dan Electro” gitara su auksinėmis kibirkštėlėmis, o stygas braukia septinto dešimtmečio dolerio ketvirčiais, kurie taip nusidėvėję, jog nebeįmanoma nuskaityti net datos.
„Džonas pagauna klasikinių bliuzo muzikantų tvirtumą, energiją ir pakelia ją iki roko veržlumo. Jis puikiai supranta bliuzo tradicijas, kylančias iš Čikagos bliuzo muzikantų, bet kuria savo garsą ir stilių, nenutoldamas nuo šaknų,” – sakė Bruce Iglauer (Alligator Records).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.