Merui pagrasinta barikadomis

M.Mažvydo alėjos rekonstrukcija vos neperaugo į verslininkų ir savivaldybės valdininkų mūšį.

Iš anksto neperspėjus ketinta šią vasarą nebeleisti alėjoje statyti lauko kavinių. Vakar pokalbio pas merą buvo atėję net 12 M.Mažvydo alėjoje dirbančių įpykusių verslininkų.

Vasarą gaunantys didžiausias pajamas verslininkai būtų patyrę nuostolių. Kovodami dėl išlikimo jie neketino apsiriboti tik griežtais žodžiais, bet ir planavo užbarikaduoti savivaldybės pastatą. Atsainiai pasielgęs miesto meras Rimantas Taraškevičius supratęs grėsmę atlyžo ir pakeitė nuomonę.

Tėškė rezoliuciją

Vakar susitikę su miesto meru M.Mažvydo alėjos verslininkai žodžių į vatą nevyniojo.

Nekilnojamojo turto agentūros alėjoje savininkė Vilija Kaušpėdienė, atstovaujanti 12 verslininkų interesams, perskaitė iš anksto paruoštą rezoliuciją.

Vienas iš rezoliucijos teiginių buvo: „Mes drįstame teigti, kad jūs tikslingai žlugdote smulkųjį verslą ir skatinate nesąžiningą konkurenciją. Jei nebus atsižvelgta į mūsų interesus, būsime priversti imtis drastiškų priemonių siekiant išsaugoti savo verslą.”

R.Taraškevičius tai pavadino skambiu ir gražiu emocijų pagrindu parašytu teiginiu.

Anot jo, ir Palangoje rekonstruojant J.Basanavičiaus gatvę daugelis verslininkų buvo pasipiktinę, bet buvo pasiektas puikus rezultatas.

„Argi nenorite, kad alėja būtų graži ir patraukli vieta?” – retoriškai klausė R.Taraškevičius.

Sužinojo iš žurnalistų

Bet verslininkus labiausiai supykdė ne rekonstrukcija, o tai, kad apie permainas pranešta prieš pradedant ruoštis vasaros sezonui. Jau buvo įsigyti nauji baldai, samdoma papildomų darbuotojų.

Apie permainas alėjoje sužinota tik iš žurnalistų.

Verslininkus piktino ir tai, kad statybininkai darbuotis nori kaip tik tuo metu, kai kavinėse didžiausias lankytojų antplūdis.

Įkaitusią atmosferą kiek atšaldė M.Mažvydo alėjos rekonstrukciją atliksiančios bendrovės „Klaipėdos keliai” gamybos direktorius Algirdas Paulauskas.

Jis pažadėjo, kad alėja bus rekonstruojama etapais. „Pirmiausiai alėjoje imsimės darbų nuo K.Donelaičio iki J.Karoso gatvės. Vienu metu bus dirbama tik vienoje pusėje”, – paaiškino A.Paulauskas.

Šiuos darbus ketinama pradėti gegužės antrąją.

Nuo J.Karoso iki Manto gatvės esančioje alėjos atkarpoje bus galima įsirengti lauko kavines.

Tačiau per visą alėją bus iškasta gatvės apšvietimo linijos tranšėja. Todėl šiemet nebestovės šalia Manto gatvės buvusi apskrita lauko kavinė.

Alėja bus spalvingesnė

Atkarpą nuo J.Karoso iki Manto gatvės ketinama rekonstruoti tik nuo rugsėjo pirmosios, o baigti kitų metų gegužę.

„Šiemet bus padaryta už 2,5 milijono litų vertės darbų, ir mes tik tai numatytai atkarpai užsakinėjame medžiagas”, – teigė bendrovės „Klaipėdos keliai” generalinis direktorius Juozas Rukšėnas.

Visos alėjos rekonstrukcija kainuos 5,5 milijono litų.

Pirmiausia ketinama ties pastatais pakeisti betono trinkeles, prijungti apšvietimą, laipsniškai įrengti lietaus kanalizaciją. Ketinama pažymėti anksčiau buvusių gatvelių ribas, bet alėja liks pėsčiųjų valdomis. Pieveles pakeis medžiai, o atsipūsti bus galima ant granitinių suoliukų.

Alėjos vidurys bus išklotas įvairių spalvų klinkerio plytelėmis ir granito ploštėmis.

Šių medžiagų reikės laukti maždaug tris mėnesius. Klinkerio plytelių atplukdys iš Vokietijos, o granito plokščių – iš Kinijos.

Alėja bus rekonstruojama ruožais. Betoninės trinkelės pirmiausia bus klojamos vienoje pusėje, o paskui kitoje.

„Tai lėtina mūsų darbą, bet toks yra savivaldybės prašymas”, – sakė J.Rukšėnas.

Grasino barikadomis

Pasimokę iš kolegų patirties, verslininkai už gryną pinigą savivaldybės specialistų ir statybininkų pažadų nesiteikė priimti.

Priminta, kad savivaldybė nuolatos vilkino beveik visas statybas, numatyti darbų pabaigos terminai pailgėja mažiausiai keliais mėnesiais.

„Norime pamatyti savivaldybės sudarytą sutartį su statybininkais. Reikėtų labai tiksliai numatyti statybų pradžią, pabaigą ir darbų vykdymo etapus. Mes norėtume, kad į sutartį būtų įtraukti konkretūs įsipareigojimai bei sankcijos, jeigu nebus laikomasi statybos terminų”, – aiškino V.Kaušpėdienė.

Anot jos, verslininkai per žiūronus žiūrės ir fotografuos, kaip statybininkai ir savivaldybė laikosi duoto žodžio. Kitaip neketinama atsisakyti rezoliucijoje įrašyto pažado imtis drastiškų veiksmų.

„Yra vasarai sukaupta daugybė stalų, suolų, pilstymo įrangos. Kritiniu atveju esame numatę visą šį inventorių atvežti prie savivaldybės ir užblokuoti įėjimą”, – tikino V.Kaušpėdienė.

Galinčių tokių veiksmų imtis tikrai netrūktų. V.Kaušpėdienė teigė, kad M.Mažvydo alėjoje dirba daugiau nei 30 verslininkų.

„Verslininkai žiūri savo verslo, bet ir mes žiūrėsime iš savo pusės. Kai prieš dvejus metus rekonstravome Manto gatvę, mums trukdė kaip tik verslininkai. Jeigu nebus sutarimo, o tik vieni kitus adata badysime, tai rezultatas tikrai bus prastas”, – sakė J.Rukšėnas.

Savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Alfonsas Šimkus aiškino, kad statybininkai žiemą negali dirbti, nes trukdo įšalas. Jei būtų dirbama tik rudenį, statybos užtruktų keletą metų.

Dirba paslapčiomis

M.Mažvydo alėjos verslininkus piktino ir savivaldybės valdininkų slapukavimas.

Tik vakar sužinota, kad tiesiant gatvės apšvietimo kabelį nė vienai įstaigai alėjoje nebus atjungta elektra.

Daugelį nustebino, kad po alėja nebebus statoma požeminė automobilių stovėjimo aikštelė. R.Taraškevičius sakė, kad tai miestui per dideli pinigai. Įrengti vieną automobilio stovėjimo vietą po žeme kainuoja 97 tūkstančius litų.

Verslininkus piktina ir tai, kad rekonstrukcija planuojama stichiškai.

„Pagal miesto dailininko reikalavimus pastatyti lauko kavinę kainavo 70 tūkstančių litų. Kreditai paimti septyneriems metams, o dabar viską vėl reikės keisti”, – stebėjosi kavinės „Jorkas” savininkas Žilvinas Malakauskas.

Prašyta gerbti miesto biudžetą nuolatos mokesčiais papildančius verslininkus. Bet meras atšovė, kad tai nėra jau tokios didelės sumos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.