Ginčijamų Nigerijos prezidento rinkimų nugalėtoju veikiausiai bus paskelbtas Yar’Adua

Nigerijos valdančiosios partijos kandidatas Umaru Yar’Adua (Umarus Jar’Adua) pirmadienį buvo per žingsnį nuo pergalės prieštaringai vertinamuose šalies prezidento rinkimuose, kuriuos pasmerkė stebėtojai, pavadinę juos demokratijos Afrikoje nesėkme.

Tarptautiniai ir vietos stebėtojai sakė, kad rinkimus šioje milžiniškoje ir naftos išteklių turtingoje valstybėje, po kurių pirmą kartą valdžia iš vieno civilinio lyderio rankų pereis kitam civiliniam lyderiui, temdė faktai apie balsų klastojimą, smurtą ir milijonų balsalapių stygių.

„Sistema apvylė Nigerijos žmones”, – sakė Pierre’as-Richard’as Prosperas (Pjeras Rišaras Prosperas) iš Tarptautinio respublikonų instituto (TRI) apie balsavimą šioje šalyje, kuri vis dar mėgina atsigauti po ne vieną dešimtmetį trukusios karinės diktatūros ir korupcijos.

Nigerija 1960-aisiais tapo nepriklausoma nuo Didžiosios Britanijos.

TRI nurodė, kad šioje daugiausiai gyventojų turinčioje Afrikos valstybėje, kurioje gyvena 140 mln. žmonių, šeštadienį vykę rinkimai neatitiko reikalavimų, o vietos stebėtojai iš Pereinamojo laikotarpio monitoringo grupės paragino anuliuoti jų rezultatus ir surengti naują balsavimą.

Pasaulio lyderiai praeityje ne kartą reiškė viltis, kad Nigerija, kuri yra Vakarų Afrikos ekonomikos variklis, ilgainiui taps pagrindine demokratijos plėtros žemyne jėga.

Daliniai rezultatai, gauti suskaičiavus balsus trečdalyje iš 36 valstijų, rodo, kad valdančiosios Liaudies demokratinės partijos kandidatas U.Yar’Adua triuškinama persvara lenkia kitus varžovus, pranešė vietos žiniasklaida

Remiantis šis duomenimis, U.Yar’Adua surinko 9,8 mln. balsų, o artimiausias jo konkurentas – 1,3 milijono.

Tačiau balsų skaičiavimas atskleidė daug klastojimo faktų. Viename Deltos valstijos rajone teko anuliuoti rezultatus, kai paaiškėjo, kad buvo įmesta daugiau balsalapių nei yra registruotų rinkėjų. Tuo tarpu vietos gyventojai pranešė, kad rinkimų dieną beveik nebuvo įmanoma gauti balsalapių.

Prezidentas Olusegunas Obasanjo (Olusegunas Obasandžas) turi atsistatydinti, nes nebuvo pakeista konstitucija ir jis nebegali siekti trečios kadencijos.

Galutinių rezultatų laukiama vėliau pirmadienį, kai savo išvadas paskelbs daugiau tarptautinių stebėtojų, įskaitant Europos Sąjungos (ES) delegaciją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.