Estijos gynybos ministras mano, kad su Rusija būtina sudaryti susitarimą

Estijos gynybos ministras Jaakas Aviksoo (Jakas Avikso) mano, kad Talinas ir Maskva turi sudaryti sutartį dėl karių kapaviečių apsaugos.

Karinės žinybos vadovas interviu, kurį pirmadienį spausdina laikraštis „Postimees”, pareiškė, kad gynybos srityje „Estijai svarbūs geros kaimynystės ir savitarpiškai naudingi santykiai su Rusija. Mes vertiname ankstesnį bendradarbiavimą gynybos srityje, bet turime pažymėti, kad kontaktai buvo reti”.

J.Aaviksoo vylėsi, kad išsiplės dialogas ir politinės konsultacijos Rusijos ir NATO taryboje.

„Taip pat viliamės, kad tarybos formatas bus labiau turiningas, nes NATO ir Rusija turi pakankamai sričių, kuriose jos galėtų bendradarbiauti. Pagaliau tapo akivaizdi būtinybė sudaryti sutartį su Rusija dėl karių kapaviečių apsaugos”, – pabrėžė gynybos ministras.

Kalbėdamas apie būsimus sovietų kareivių, žuvusių išvaduojant Taliną iš fašistų 1944 metų rugsėjį, kapavietės kasinėjimus jis pranešė, kad „kasinėjimo darbų pradžia priklauso nuo įvairių įstaigų bendradarbiavimo. Pagal įstatymą kasinėti gali būti pradėta ne anksčiau kaip balandžio 25 dieną”.

Jo nuomone, palaidotus kareivių palaikus reikia perkelti į Karių kapines. Ten taip pat reikia perkelti ir jų garbei pastatytą monumentą – vadinamąjį Bronzinį karį, mano ministras.

„Aš nemanau, kad būtų teisinga atskirti palaikus ir paminklą, pastatytą ant kapo. Tačiau neužbėkime įvykiams už akių. Karių kapaviečių komisija savo nuomonę išdėstė, visa kita priklauso nuo kasinėjimų ir identifikavimo rezultatų”, – sakė jis.

Praėjusį trečiadienį gynybos ministras paskelbė įsakymą atlikti raudonarmiečių kapo Talino centre kasinėjimus ir identifikuoti palaikus. Kaip manoma, darbai gali trukti kelias savaites.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.