Dėl žudynių NASA kaltinamos nepalankios darbo vertinimo išvados

Nepalankūs atsiliepimai apie atliekamą darbą privertė Jungtinių Valstijų Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso erdvės tyrimo valdybos (NASA) Johnsono kosmoso centre (JSC) dirbusį kosmoso inžinierių nusipirkti ginklą, nušauti netikusį vertinimą pateikusį bendradarbį ir galiausiai nusišauti, šeštadienį teigė policija.

60 metų inžinierius Billas Phillipsas (Bilas Filipsas) paliko padrikų minčių pilnų raštelių, kuriuose teigia, kad jo auka Davidas Beverly (Deividas Beverlis) išvadino jį kvailiu. B.Phillipsas jam atkeršijo – penktadienį nušovė NASA patalpose.

„Tu vienas iš tų, kurie ketina mane atleisti”, – tokius B.Phillipso žodžius, ištartus prieš šaunant 62 metų D.Beverly į koją ir krūtinę, cituoja policija.

Pasak policininkų, jiems įsiveržus, B.Phillipsas šovė sau į galvą.

Šis incidentas, įvykęs netrukus po pirmadienį Virdžinijos universitetą „Virginia Tech” ištikusios tragedijos, kur nuo šūvių žuvo 32 žmonės, vėl sukėlė klausimų apie JAV klestintį ginkluotą smurtą ir privertė NASA peržiūrėti taikomas apsaugos priemones.

„Mes nagrinėsime vakarykščius įvykius siekdami išsiaiškinti, ar galime pagerinti savo darbuotojų apsaugą”, – spaudos konferencijoje teigė JSC direktorius Michaelas Coatsas (Maiklas Koutsas).

Pasak jo viršininko, NASA administratoriaus Michaelo Griffino (Maiklo Grifino), mažai ką galima padaryti, jei žmogus užsispyręs atkeršyti bet kokia kaina. „Iš esmės tokio asmens neįmanoma sustabdyti”, – teigė jis.

Samdomą NASA inžinierių B.Phillipsą, dirbusį Kalifornijos Pasadenos bendrovėje „Jacobs Engineering Group Inc.”, kerštauti paskatino kovo viduryje surengtas darbo vertinimas, kurio metu jis gavo pylos už vėlavimą į susirinkimus ir kitus menkus nusižengimus, sakė „Jacobs Engineering Group Inc.” viceprezidentas Lonas Milleris (Lonas Mileris).

Tačiau apskritai jo darbas įvertintas „vidutiniškai”, ir dar visai neseniai, anot L.Millerio, B.Phillipsas buvo „laikomas patikimu vykdytoju”.

Kaip teigia pareigūnai, B.Phillipsas, kosmoso centre dirbęs nuo 1992 metų, kovo 18 dieną vietos ginklų parduotuvėje nusipirko 38 kalibro „Smith & Wesson” markės revolverį ir daiktų krepšyje atsinešė jį į darbą.

Tądien B.Phillipsas kartu su D.Beverly, kokybės kontrolės inžinieriumi, dirbusiu netoliese esančiame JSC 44 korpuse, ir dar vienu bendradarbiu, pasak kurio, B.Phillipsas elgėsi keistai, nuėjo papietauti.

Maždaug apie 13 val. 40 min. su ginklu rankoje B.Phillipsas įžengė į D.Beverly kabinetą, kuriame šis dirbo kartu su kolege Fran Crenshaw (Fren Krenšo). Policija teigia, kad D.Beverly mėgino nuraminti B.Phillipsą, tačiau po kelių minučių B.Phillipsas į jį šovė ir išėjo iš kabineto.

Paskui sugrįžo, šovė į duris bandžiusį užremti D.Beverly dar kartą ir paėmė įkaite F.Crenshaw.

Užsibarikadavęs kabinete, B.Phillipsas pririšo lipnia juosta F.Crenshaw prie kėdės, tada pasižiūrėjo per televiziją naujienų reportažą apie tai, kas ką tik įvyko, ir nusišovė, teigia policija.

B.Phillipso pietų krepšelyje tyrėjai aptiko elektroniniu paštu atsiųstą jo veiklos vertinimo kopiją. Ji buvo atspausdinta kovo 18-ąją – tą pačią dieną, kai jis įsigijo ginklą.

Maždaug 650 hektarų plote plytinčiame Johnsono kosmoso centre veikia Misijų valdymo ir NASA astronautų rengimo centrai.

Vasarį Floridoje buvo suimta NASA astronautė Lisa Nowak (Laiza Novak), apkaltinta moters, kurią laikė savo meilės varžove dėl kito astronauto, užpuolimu.

JSC būstinėje Hiustone dirbusi L.Nowak buvo atleista iš darbo NASA ir rugsėjį laukia teismo.

Abu šie incidentai sukėlė klausimų, ar NASA, siekianti iki 2010 metų užbaigti Tarptautinę kosmoso stotį, nesukuria savo darbuotojams pernelyg įtemptos atmosferos darbe.

M.Griffinas pacitavo neseniai paskelbtą tyrimą, kuriame NASA vadinama viena geriausių valstybinių darboviečių.

„Sunku pripažinti, kad mūsų aplinka išties tokia stresinė, jeigu jau taip”, – sakė jis.

B.Phillipsas buvo viengungis, gyveno netoli kosmoso centro ir kaimynų buvo laikomas vienišiumi. Policija sako, kad bendradarbiai jį laikė „keistu” ir teigė, jog neseniai jis tapo dar keistesnis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.