Dviračių sportas: Ruškys vartojo dopingą

Prieš dvejus metus dopingo vartojimu įtartas dviratininkas Saulius Ruškys neišvengs bausmės. Papildomi tyrimai parodė, kad sportininkas tikrai vartojo draudžiamus preparatus. Lietuvos dviračių sporto federacija (LDSF) ketina siūlyti nubausti S.Ruškį dvejų metų diskvalifikacija.

Prancūzijos profesionalų komandai „Agritubel” atstovavusio S.Ruškio 2005-ųjų balandį po vienų lenktynių atlikto dopingo testo rezultatas buvo teigiamas – jo organizme aptikta didesnis nei leidžiama augimo hormono gonadotrofino kiekis. Tačiau greitos bausmės sportininkas tuomet išvengė, nes tvirtino, kad serga sėklidžių vėžiu. S.Ruškys teigė, kad per didelis kiekis gonadotrofino jo organizme atsirado būtent dėl ligos.

Tyrimų rezultatai – negailestingi

Sportininko versiją LDSF ir Tarptautinė dviračių sporto sąjunga (UCI) įvertino rimtai ir leido atlikti papildomus tyrimus. Net dvejus metus trukusi epopėja baigėsi S.Ruškio versijos žlugimu. LDSF generalinis sekretorius Antanas Taučius vakar LŽ sakė, kad visi tyrimai pagaliau baigti. Galutinės išvados bus pateiktos tik kitą savaitę, tačiau jau dabar aišku, kad dviratininko organizme didelis kiekis gonadotrofino atsirado ne dėl ligos.

„Jo organizme augimo hormono gonadotrofino buvo 10 kartų daugiau nei leistina norma – dvigubai daugiau nei nėščios moters organizme. Nustatyta, kad dviratininkas vėžiu neserga”, – negailestingą verdiktą paskelbė Lietuvos antidopingo agentūros direktorė Ieva Lukošiūtė.

„Kauno klinikų medikai nustatė, kad tiek hormono negalėjo atsirasti dėl kokios nors ligos. Vadinasi, buvo kažkas vartota”, – sakė A.Taučius.

Prieš tai sportininkas tyrėsi privačioje Strasbūro laboratorijoje. Ji tik patvirtino, kad S.Ruškys gali sirgti sėklidžių vėžiu ir dėl to gali padidėti minėto hormono kiekis. „Užsienyje niekas neįrodė, kad S.Ruškys vartojo dopingą, ir niekas neįrodė, jog jis serga kažkokia liga. Dabar visi tyrimai padaryti ir nebėra ko daugiau ieškoti”, – teigė LDSF generalinis sekretorius.

Gali baigti karjerą

A.Taučius sako, kad tyrimas nebuvo specialiai vilkinamas. „S.Ruškys norėjo įrodyti, kad yra nekaltas. Mes jam stengėmės padėti darydami tyrimus, kad žmogus nemanytų, jog nubaudėme neteisingai. Po to sakys: „Man sunki liga, o jūs mane dar baudžiate”, – samprotavo A.Taučius.

S.Ruškys nuo nemalonumų pradžios nedalyvavo jokiose oficialiose varžybose. LDSF ketina siūlyti sportininkui skirti 2 metų diskvalifikaciją, o laikotarpį pradėti skaičiuoti nuo lemtingų 2005-ųjų varžybų. „Turime galimybę prašyti UCI, kad jam visą šį laikotarpį įskaitytų kaip diskvalifikaciją. Jis ilgą laiko nesportavo ir nedalyvavo varžybose, gali būti, kad daugiau jau visai nebesportuos”, – teigė A.Taučius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.