Alytiškiams gresia šilumos kainų šuolis

Nuo birželio 1-osios alytiškiams už šilumą ir karštą vandenį teks mokėti gerokai daugiau. Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) patvirtino naują šilumos energijos kainą – nuo 12,73 cento už kilovatvalandę ji padidės iki 18,65 cento. Jei įsigalios patvirtinta kaina, šiluma alytiškiams pabrangs pusantro karto.

Bendrovės „Litesko”, kuri kontroliuoja Alytaus šilumos ūkį, išplatintame pranešime teigiama, kad šilumos kainos didėjimu norima kompensuoti iš Rusijos gaunamų dujų brangimą. Tik 5,6 cento iš naujosios kainos bus skiriama „Litesko” filialo „Alytaus energija” reikmėms, o už daugiau negu dvigubai didesnę dalį bus perkamas kuras.

„Alytaus energija” praėjusiais metais dėl šilumos tiekimo veiklos patyrė daugiau kaip 2 mln. litų nuostolį, nors šio filialo gamybos ir perdavimo techniniai rodikliai vidutiniai, šilumos nuostoliai mažiausi šioje įmonių grupėje. Kad Alytus tinkamai tvarkosi su šilumos energija, liudija ir savivaldybei įteiktas sidabrinis Europos apdovanojimas.

Alytiškiams nesuprantama, kodėl pabrangimas skaičiuotas ne pagal faktinę kuro kainą, o pritaikyta prognozuojama būsimo laikotarpio kaina.

„VKEKK patvirtinta nauja kaina nereali, nepagrįsta ir nepriimtina”, – teigė savivaldybės Miesto ūkio skyriaus vyriausiasis specialistas Vincas Kazakevičius. Nesutikdama su tokiu drastišku šilumos pabranginimu savivaldybė kreipėsi į Seimo Audito komitetą, Valstybės kontrolę ir VKEKK, prašydama išnagrinėti šilumos kainos didėjimo pagrįstumą ir atšaukti nutarimą dėl pabranginimo.

Kadangi šilumos pabrangimas įsigalios tik savivaldybei pasirašius sutartį su „Litesko”, o prieš tai VKEKK nustatyta kaina bus perskaičiuota pagal šilumos energijos kainos kitimo metodikoje nustatytą formulę, kilovatvalandės kaina turėtų šiek tiek sumažėti. Tačiau neabejojama, kad pabrangusi šiluma didins socialinės paramos gavėjų skaičių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.