Prašoma užtarimo dėl galimos lietuvių diskriminacijos

Penktadienį AB „Mažeikių naftos” profesinė sąjunga kreipėsi į Vyriausybę dėl galimos skirtingų tautybių darbuotojų diskriminacijos bendrovėje. Ministrų kabineto prašoma inicijuoti teisės aktų, draudžiančių darbdaviams mokėti mažesnius darbo užmokesčius, nei juos moka samdomi rangovai, priėmimą.

AB „Mažeikių nafta” profesinės sąjungos pirmininkės Virginijos Vilimienės teigimu, situacija, kada mūsų šalyse esančios įmonės Lietuvos piliečiams moka mažesnius darbo užmokesčius nei iš kitų šalių jų samdomi rangovai savo darbuotojams, žmones verčia jaustis diskriminuojamiems bei žeminamiems. Tai gali ne tik padidinti lietuvių emigraciją, bet ir sukelti tautinius konfliktus.

Pasak V.Vilimienės, „Mažeikių nafta” už paslaugas moka tiek pinigų, kad iš užsienio samdomos rangovinės įmonės savo darbuotojams gali išmokėti tris, o kartais ir daugiau kartų, didesnius darbo užmokesčius nei pati bendrovė išmoka savo darbuotojams.

Įmonės profesinės sąjungos duomenimis, AB „Mažeikių nafta” dirbantiems Lenkijos bendrovių – rangovų – suvirintojams ir šaltkalviams mokami nuo 10 iki 15 eurų (34,5 – 51,75 litų) valandiniai tarifiniai atlygiai. Bendrovėje dirbantiems tokį pat darbą Lietuvos Respublikos piliečiams – suvirintojams ir šaltkalviams yra mokama nuo 11 iki 16 litų valandinio tarifinio atlygio.

Dirbantiems bendrovėje užsienio valstybių inžinieriams rangovinės įmonės moka nuo 60 iki 100 eurų (207 – 345 litų) valandinius tarifinius atlygius, o Lietuvos piliečiams – inžinieriams yra mokama nuo 16 iki 23 litų valandinio atlygio. Dažnai atvykusieji yra žemesnės kvalifikacijos ar turi prastesnius darbo įgūdžius nei Lietuvos piliečiai – bendrovės darbuotojai.

Minėtus faktus tikrino Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, tačiau pažeidimų nerado, kadangi ne pati AB „Mažeikių nafta” moka skirtingus darbo užmokesčius, o jos samdomos užsienio kapitalo įmonės.

Profsąjungos pirmininkė pabrėžė, jeigu situacija nesikeis, gali būti imamasi kraštutinės priemonės – visuotinio Lietuvos darbuotojų streiko.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.