Didžioji dalis Irako naftos išteklių vis dar nepaliesta

Didžioji dalis Irako naftos išteklių yra nepaliesta, o šalies naftos gavybos lygis per ateinančius penkerius metus gali padvigubėti, praneša BBC.

Bendrovės IHS atlikto tyrimo išvadose teigiama, kad Irako potencialūs naftos ištekliai sudaro 100 mlrd. barelių, o tai yra beveik dvigubai daugiau nei manyta iki šiol. Jei ši visa nafta būtų pradėta išgauti, Irakas pagal gavybos lygį aplenktų Saudo Arabiją.

Kompanijos IHS, kuri Irako naftos išteklius vertino prieš ir po Irako prezidento Sadamo Huseino (Saddam Huseein) nuvertimo, tyrimas yra išsamiausias toks tyrimas, atliktas nuo 2003 metų, kai į Iraką įsiveržė sąjungininkų pajėgos.

IHS nustatė, kad patvirtinti Irako naftos ištekliai siekia 116 mlrd. barelių, o potencialūs ištekliai gali siekti dar 100 mlrd. barelių.

Šiuo metu Irake per parą išgaunami 2 mln. barelių naftos, o tai yra gerokai mažiau nei 2003 metų pradžioje, kai per dieną buvo išgaunami 3 mln. barelių naftos ir beveik perpus mažiau nei buvo išgaunama 1979 metais.

IHS mano, kad iki 2012 metų Irakas naftos gavybos apimtis gali padidinti iki 4 mln. barelių per dieną, o vėliau gavybos lygis gali išaugti iki 6 mln. barelių per dieną.

„Irako naftos ištekliai yra akivaizdžiai fenomenalūs, – mano IHS prezidentas Ronas Mobedas (Ron Mobed). – Saugumo padėtis Irake yra labai bloga. Tačiau atstačius naftos infrastruktūrą nafta bus išgaunama labai pigiai”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.