Izraelio televizija parodė Irako branduolinio reaktoriaus bombardavimą

Izraelio televizija trečiadienį pirmą kartą parodė filmuotą Irako branduolinio reaktoriaus bombardavimo 1981 metais medžiagą, kurioje taip pat matyti, kaip rengiamasi šiai atakai, kurią daug kas smerkė.

Pusantros valandos trukmės filme, kurį režisavo Niras Toybas (Niras Toibas), parodyta, kaip Izraelio slaptoji tarnyba ir armija planavo šią ataką ir rengė pilotus bet kokiam atvejui, taip pat – patį 1981 metų birželio 7-osios antskrydį, kurio metu į vakarus nuo Bagdado buvo bombarduotas Tamuzo reaktorius.

Atakoje dalyvavo aštuoni JAV naikintuvai F-16, o pilotai skrydžiams nedideliame aukštyje buvo slapta rengiami Kipre ir prie Raudonosios jūros.

Buvo manoma, kad Tamuzo reaktorius yra esminis Irako atominių bombų programos elementas. Pirmoji izraeliečių numesta bomba buvo 900 kilogramų.

Jauniausias iš šioje operacijoje dalyvavusių pilotų Ilanas Ramonas žuvo 2003 metų vasarį, Žemės atmosferoje suirus daugkartiniam erdvėlaiviui „Columbia”.

Ta Izraelio ataka sulaukė tarptautinio pasmerkimo. Ją griežtai kritikavo Jungtinės Valstijos ir Jungtinių Tautų Saugumo Taryba.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.