Paštas nebus privatizuojamas, netaps ir banku

„Kol dirbsiu ministru, „Lietuvos paštas” nebus privatizuojamas. Jis turi rezervų tapti pelninga įmone”, – vakar teigė susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius.

Gandų apie šios valstybinės įmonės privatizavimą padaugėjo, „Lietuvos paštui” įklimpus į nuostolių liūną – bendrovė pernai patyrė rekordinį 8,6 mln. litų nuostolį, šiemet buvo priverstas atsistatydinti ilgametis jos vadovas Jonas Šalavėjus.

Prieš kelias dienas žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad gelbėdamasis paštas rengiasi teikti komercinio banko funkcijas, tačiau A.Butkevičius šią informaciją paneigė.

Pasak A.Butkevičiaus, iš „Lietuvos pašto” vadovų ministerija reikalauja gerinti vadybą ir turto valdymą, analizuoti situaciją ir teikti siūlymus, kad paštas dirbtų pelningai.

Pašto paslaugas mieste teikia 224, o kaime 694 paštai, 15 pašto poskyrių ir 8 kilnojamieji paštai. Šiemet planuojama įsteigti dar 2 kilnojamuosius paštus, kurių darbuotojai atvykę automobiliu pagal nustatytą maršrutą klientus aptarnauja tam tikru laiku.

Finansines paslaugas paštas teikia ir dabar: išmoka pensijas, pašalpas, siunčia paprastas pašto perlaidas ir „Western Union” pinigų perlaidas, išduoda draudimo polisus, priima įmokas, mokesčius, išpirkas, turintiesiems banko kreditines korteles išmoka grynuosius pinigus. Lenkijoje, Prancūzijoje, Šveicarijoje yra įsteigti pašto bankai.

„Lietuvos paštas” banku netaps, bet plės paslaugų, kartu ir finansinių, spektrą”, – tikino ministras. Pasak „Lietuvos pašto” generalinio direktoriaus Ernesto Vaidelio, paslaugų įkainiai nedidinti nuo 1999 metų ir nebeatitinka sąnaudų. Jau parengti nauji paslaugų įkainiai ir paštas laukia Vyriausybės sprendimo dėl jų įsigaliojimo.

„Lietuvos pašte” dirba daugiau kaip 8 tūkst. darbuotojų. Pernai darbuotojų atlyginimas padidėjo 15 proc., šiemet 10 proc., bet vis tiek yra apie 40 proc. mažesnis už šalies vidurkį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.