Italijoje prasidėjo JAV kareivio teismas dėl žmogžudystės

Romoje antradienį prasidėjo vieno JAV kareivio teismo procesas dėl italų žvalgybos agento nužudymo Irake, tačiau šis amerikietis bus teisiamas jam nedalyvaujant, nes Vašingtonas nesutiko jo perduoti.

Mario Lozano (Marijus Lozanas) iš JAV Nacionalinės gvardijos Niujorke neigia, kad pasielgė neteisėtai šaudydamas į Nicolos Calipari (Nikolos Kalipario) automobilį, kai šis agentas 2005 metais į Bagdado oro uostą lydėjo paleistą įkaitę. JAV karys teigia, kad to automobilio vairuotojas nepaisė nurodymų sumažinti greitį ar sustoti.

JAV ir Italijos vyriausybės sakė, kad tai buvo nelaimingas atsitikimas, bet vienas italų teisėjas apkaltino M.Lozano tyčine žmogžudyste ir dviem bandymais nužudyti kitus tame automobilyje buvusius žmones.

Jo teismo procesas vyks didžiausiame Romos Rebibijos kalėjime, čia esančioje teismo salėje. M.Lozano atstovaus privačiai pasamdytas advokatas, sakė šaltiniai.

Reporterė Giuliana Sgrena (Džuliana Sgrena), kurią tada į Bagdado oro uostą lydėjo N.Calipari, sakė, jog šis teismo procesas pademonstravo, kad JAV kariai bus laikomi atsakingais už savo veiksmus. Ji per tą incidentą buvo sužeista ir teisme siekia kompensacijos.

„Pademonstravome, kad galime panaikinti tą imunitetą, kuris Amerikos kareiviams paprastai garantuojamas visame pasaulyje”, – „Reuters” televizijai sakė G.Sgrena.

M.Lozano papiktino G.Sgreną ir N.Calipari našlę Rosą (Rozą), kai praėjusią savaitę interviu JAV žiniasklaidos priemonėms teisino tą šaudymą. Italijos leidiniai apkaltino jį tuo, kad jis nerodo jokios atgailos, bet M.Lozano kalbėdamas per televiziją atrodė susigraudinęs.

Šis teismo procesas yra viena didžiausių su JAV kariškiais susijusių bylų Italijoje nuo 1998 metų, kai JAV jūrų pėstininkų lėktuvui Italijoje nutraukus vieno slidininkų keltuvo lyną žuvo 20 žmonių. Vėliau Jungtinės Valstijos išteisino to lėktuvo pilotą dėl nužudymo per neatsargumą.

Birželio 8-ąją turi prasidėti dar viena didelė byla, laikoma išbandymu JAV ir Italijos santykiams, – Milano teismas atsakovams nedalyvaujant teis 26 amerikiečius, daugiausia CŽV agentus, kurie kaltinami dėl vieno musulmono, įtariamo teroristo pagrobimo Milane 2003 metais ir jo nuskraidinimo į Egiptą.

Italijos užsienio reikalų ministras Massimo D’Alema (Masimas D’Alema) yra sakęs, kad šios dvi bylos „sukėlė tam tikrą turbulenciją mūsų santykių” srityje, bet pridūrė, kad Vašingtonas yra labiau atsakingas už jų pataisymą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.