Vilniaus meru tapo liberaldemokratas J.Imbrasas

Vilniaus miesto meru pirmadienio vakarą ketverių metų kadencijai išrinktas nušalintojo prezidento Rolando Pakso įkurtos partijos „Tvarka ir teisingumas” atstovas Juozas Imbrasas.

Už J.Imbraso kandidatūrą į merus balsavo 28 miesto tarybos nariai, prieš – 1, 22 tarybos nariai nebalsavo.

Tačiau 3 balsavimo komisijos nariai išreiškė atskirąją nuomonę, teigdami, jog keli balsavimo biuleteniai buvo aiškiai pažymėti įvairiais inicialais, leidžiančiais suprasti, už ką vienas, ar kitas tarybos narys balsavo.

„3 balsavimo komisijos nariai reiškia atskirąją nuomonę, kadangi, pasak jų, vykdant balsavimą dalis narių kryželiais, taškeliu pažymėjo balsavimo biuletenį, todėl siūlo neužskaityti rinkimų”, – BNS teigė minėtosios komisijos pirmininkas Evaldas Lementauskas.

Tačiau balsuojant dėl balsavimo komisijos protokolo patvirtinimo, 28 tarybos nariai balsavo už variantą, numatantį J.Imbraso pergalę, 3 tarybos narių balsavo prieš minėtąjį variantą, 6 – susilaikė.

Tarybos nariai, pareiškę atskirąją nuomonę, pirmadienio vakarą dar neapsisprendė, ar skųs teismui rinkimų teisėtumą.

„Buvo biuleteniai įvairiais ženklais pažymėti, nesakau, kad visi, tačiau didžioji dauguma, dar šiuo metu neapsisprendėme, ar skųsime teismui rinkimų teisėtumą”, – po mero rinkimų sakė vienas iš atskirą nuomonę pareiškusiųjų tarybos narių, liberalcentristas Algimantas Vakarinas.

Tuo tarpu pats J.Imbrasas abejoja, ar teismas galėtų užginčyti rinkimų teisėtumą,

„Aš jaučiuosi sąžiningai išrinktas, teismas rinkimų tikrai neanuliuos, nes tie pateikti priešininkų įrodymai nėra rimti argumentai, o oponentai ir yra tam, kad oponuoti”, – žurnalistams teigė naujasis meras.

Manoma, kad meras buvo išrinktas 14 mandatų taryboje turinčių liberaldemokratų, 6 mandatus turinčių Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA), 4-iais iš 6 socialdemokratų bei 4 Lietuvos liberalų sąjūdžio balsais.

Tarp nebalsavusiųjų per mero rinkimus buvo visi – 10 į tarybą patekę Tėvynės sąjungos (konservatorių) atstovai, 8 iš 9 Liberalų ir centro sąjungos atstovai, 2 Rusų sąjungos atstovai, dar 2 nebalsavę tarybos nariai nėra žinomi.

Iš viso sostinės taryboje yra 51 narys.

Liberaldemokrato J.Imbraso pergalę rinkimuose lėmė „auksiniai” Petro Auštrevičiaus vadovaujamo Lietuvos liberalų sąjūdžio atstovų balsai.

Už paramą R.Pakso partijai liberaldemokratai P.Auštrevičiaus vadovaujamai partijai atidavė trečiojo Vilniaus mero pavaduotojo postą, kuris pagal socdemų, lenkų politikų ir liberaldemokratų susitarimą priklausė pastariesiams.

Tačiau R.Pakso vadovaujama partija, atidavusi trečiojo mero pavaduotojo postą, artimiausiame tarybos posėdyje žada pasiūlyti ketvirtojo mero pavaduotojo posto įsteigimą.

„Pagal politinį susitarimą su liberalais, jiems pažadėjome postą, todėl reikia tęsėti”, – žurnalistams pripažino naujasis meras J.Imbrasas.

Pirmajame tarybos posėdyje, kuris prasidėjo pirmadienio popietę, o baigėsi naktį į antradienį, mero pavaduotoju tapo liberalų atstovas Arūnas Štaras.

Dar du mero pavaduotojo postai pagal liberaldemokratų, socdemų ir LLRA susitarimą dėl valdančiosios koalicijos sudarymo, atiteko pastarosioms dviems partijoms.

Socialdemokratai į mero pavaduotojo kėdę delegavo partiją nepaklusnumu vadovybei, o rinkėjus dainomis stebinantį buvusį parlamentarą Algirdą Paleckį, o LLRA – Arturą Liudkovskį.

Kas eis Vilniaus administracijos direktoriaus pareigas, pirmajame tarybos posėdyje nebuvo aptarta, tačiau pagal liberaldemokratų, LRRA ir socdemų susitarimą, administracijos direktoriaus postas atitenka pastariesiams.

Naujasis Vilniaus miesto meras 67 -erių J.Imbrasas, kuris atkakliai gynė R.Paksą, kuomet šis buvo atstatydinamas iš prezidentų, pastaruoju metu buvo sostinės tarybos nariu, prieš kelerius metus trumpą laiką vadovavo sostinei, vėliau ėjo vicemero pareigas.

Į 51-nos vietos Vilniaus miesto tarybą, be liberaldemokratų, socialdemokratų ir Lenkų sąjungos, įeina ir dešimt mandatų gavę konservatoriai, 9 liberalcentristai, 4 Liberalų sąjūdžio ir 2 Rusų sąjungos atstovai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.