Lietuvoje stinga statyboms tinkamų sklypų

Lietuvoje daugelyje savivaldybių ir apskričių iki šiol nepatvirtinti bendrieji teritorijų planai. Todėl stinga statyboms tinkamų sklypų, o tai mažina būsto bei kitų statinių pasiūlą ir didina jų kainą.

Valstybės kontrolė įvertino, kaip vykdoma teritorijų planavimo ir statybos valstybinė priežiūra. Audito ataskaitoje konstatuojama, kad statybas dažnai stabdo įvairios biurokratinės kliūtys. Valstybės kontrolierės Rasos Budbergytės nuomone, būtina iš esmės pagerinti savivaldybių ir valstybės institucijų paslaugas statytojams, nes esama padėtis stabdo investicijas ir verslo plėtrą, trukdo gyventojams apsirūpinti būstu.

Auditoriai konstatavo, kad apskričių bendrieji planai nebuvo parengti nustatytu laiku – iki 2006 m. pabaigos. Jų nuomone, kai kurių savivaldybių bendrieji planai taip pat gali būti neparengti iki Teritorijų planavimo įstatyme nustatyto termino – 2007 m. pabaigos.

Teritorijų planavimo dokumentų registrą ir duomenų banką tvarkiusi Aplinkos ministerija ir vėliau šį darbą perėmusi Aplinkos apsaugos agentūra nesiėmė priemonių, kad vartotojai gautų patikimą informaciją. Daugelis savivaldybių ir apskričių viršininko administracijų iki šiol apskritai neteikia duomenų registrui ir duomenų bankui.

Daugelį paslaugų statytojams savivaldybių administracijos ir kitos institucijos teikia vėluodamos, dokumentai dažnai įforminami neteisingai. Tai provokuoja statytojus statybas vykdyti be leidimų. Apskričių viršininkų administracijų Teritorijų planavimo ir statybų valstybinės priežiūros departamentai nekontroliuoja, kaip savivaldybėse išduodami teritorijų planavimo, projektavimo dokumentai ir leidimai statybai. Auditorių nuomone, netoleruotina, kad kai kurie savivaldybių ir apskričių viršininkų administracijų darbuotojai, dirbantys teritorijų planavimo ir statybos srityje, verčiasi ir panašia privačia veikla.

Valstybės kontrolė pateikė Vyriausybei, Aplinkos ministerijai, Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai konkrečias rekomendacijas, kaip spartinti teritorijų planavimą ir stiprinti statybų valstybinę priežiūrą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.