Į favoritizmo skandalą įsivėlęs Wolfowitzas kol kas lieka vadovauti Pasaulio bankui

Pasaulio banko vadovas Paului Wolfowitzui (Polui Vulfovicui) po savaitgalį vykusių pasaulinės finansų politikos formuotojų susitikimų kol kas pavyko išsaugoti postą, tačiau jis toliau jaučia didelį spaudimą atsistatydinti dėl favoritizmo skandalo.

Sekmadienį P.Wolfowitzas atsisakė pasitraukti iš užimamų pareigų, kai šios pasaulinės finansų organizacijos valstybių narių vyriausybės išreiškė „didelį susirūpinimą” tuo, kad jis prisidėjo prie to, jog banke dirbančiai jo gyvenimo draugei buvo gerokai padidinta alga ir ji buvo paaukštinta tarnyboje.

Tačiau 185 nares turinčio Pasaulio banko politikos formuotojams nepavyko rasti bendros pozicijos dėl to, ar P.Wolfowitzas, buvęs JAV gynybos sekretoriaus pavaduotojas, kurį ir toliau tvirtai remia Baltieji rūmai, tinkamas toliau eiti šias pareigas.

„Dabartinė padėtis visiems mums kelia didelį susirūpinimą”, – nurodė finansų ir pagalbos ministrai iš Jungtinių Valstijų, Europos šalių ir kitų Pasaulio banko valstybių narių savo pareiškime, kurį paskelbė po Vašingtone vykusio banko pavasario susitikimo.

„Turime užtikrinti, kad bankas galėtų efektyviai vykdyti savo įsipareigojimus ir išsaugotų savo patikimumą bei reputaciją ir darbuotojų motyvaciją”, – rašoma pareiškime.

Ministrai sakė, kad palauks Pasaulio banko vykdomųjų direktorių valdybos, kuri turi įvertinti P.Wolfowitzo, nurodžiusio Libijoje gimusiai savo draugei Shahai Rizai (Šahai Rizai) skirti beveik 200 000 JAV dolerių metinę algą, elgesį, išvadų.

P.Wolfowitzas, kuris buvo vienas pagrindinių Irako karo architektų, taip pat sakė, kad valdybai turėtų būti leista baigti tyrimą.

Be to, P.Wolfowitzas pabrėžė pasiryžimą tęsti šios pasaulinės finansų organizacijos pastangas gerinti padėtį skurdžiausiose pasaulio valstybėse, ypač Afrikoje, kur jis taip pat remiamas.

„Tai svarbus darbas ir aš ketinu jį tęsti”, – sakė P.Wolfowitzas per spaudos konferenciją po savaitgalį vykusių Pasaulio banko, Tarptautinio valiutos fondo ir septynių turtingiausių pasaulio valstybių grupės, vadinamo Didžiojo septyneto, susitikimų.

Šis skandalas pakurstė priešpriešą ir dar sustiprino seniai jaučiamą Europos vyriausybių įtarų požiūrį į P.Wolfowitzą, neokonservatyvios politikos atstovą, kuris prieš ateidamas dirbti į Pasaulio banką buvo tuometinio JAV gynybos sekretoriaus Donaldo Rumsfeldo (Donaldo Ramsfeldo) pavaduotojas.

Pasaulio banko vadovu P.Wolfowitzas dirba nuo 2005 metų birželio 1 dienos.

„Svarbu nubrėžti ribą. Tai, kad su tokia pozicija sutiko ir Jungtinės Valstijos, sustiprina šią žinią”, – žurnalistams sakė Vokietijos plėtros ministrė Heidemarie Wieczorek-Zeul (Heidemari Večiorek-Coil).

„Tokia institucija kaip Pasaulio bankas gyva savo moraliniu autoritetu ir patikimumu”, – sakė ji.

Per spaudos konferenciją P.Wolfowitzo buvo klausiama, ar jis nesijaučia netekęs pasitikėjimo juo kaip vadovu tokiu metu, kai Pasaulio bankas mėgina surinkti iš savo valstybių donorių 25 mlrd. dolerių tęsti kovą su skurdu.

Kalbėdamas apie ministrų paskelbtą pareiškimą, banko prezidentas sakė: „Manau, jis atspindi mūsų visų norą, kad valdyba išnagrinėtų šį reikalą ir užbaigtų savo darbą”.

Paklaustas, ar ne veidmainiška jam toliau eiti savo pareigas ir kovoti su korupcija didžiausioje skolinimo skurdžioms šalims institucijai pasaulyje, kurios suteikiamos paskolos per metus siekia 24 mlrd. dolerių, atsakė: „Nekomentuosiu prielaidų. Čia ir baigsiu”.

P.Wolfowitzas pasiekė, kad Sh.Rizai būtų 60 000 dolerių padidinta metinė alga ir garantuotos aukštesnės pareigos, kai grįš į banką iš Valstybės departamento, į kurį ji laikinai buvo paskirta dirbti dėl galimo interesų konflikto, kai jis 2005 metais tapo šios pasaulinės finansų institucijos vadovu.

Iš pradžių P.Wolfowitzas tvirtino, kad neturi nieko bendra su draugės paaukštinimu ir algos padidinimu. Vėliau jis pripažino, jog yra susijęs su šiuo reikalu, tačiau sakė, jog veikė vedamas gerų ketinimų ir siekdamas išspręsti precedento neturinčią kadrų problemą.

Tuo tarpu P.Wolfowitzo priešininkų stovykla toliau atkakliai reikalauja, kad jis būtų atleistas.

„Veidmainiška, kai Pasaulio bankas bando kovoti su korupcija skurdžiose šalyse, kai jam vadovauja prezidentas, pats įsivėlęs į korupcijos skandalą”, – sakė Ericas Gutierrezas (Erikas Gutjeresas) iš tarptautinės kovos sus skurdu organizacijos „ActionAid”.

„Atėjo metas valdybai parodyti Wolfowitzui duris”, – pridūrė jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.