Teismui nepakako įrodymų pripažinti panevėžietį kaltu dėl teroro akto įvykdymo

Šiandien Lietuvos apeliacinis teismas dėl teroro akto įvykdymo išteisino panevėžietį Tomą Rutkevičių, tačiau paliko nepakeistą nuosprendžio dalį dėl neteisėto sprogmens pagaminimo ir neteisėto parako įsigijimo ir laikymo.

T. Rutkevičius Panevėžio apygardos teismo buvo nuteistas už tai, jog neteisėtai pagamino, laikė ir gabeno sprogmenį, po to jį 2005 m. rugpjūtį pritvirtino automobilyje gyvenamojo namo kieme. Sprogmuo nebuvo susprogdintas, o automobiliui BMW važiuojant automagistrale Panevėžys – Vilnius, juo važiavę asmenys sprogmenį pastebėjo, apie tai pranešė policijai, kuri sprogmenį nukenksmino.

Apeliacinis teismas konstatavo, kad T. Rutkevičiaus kaltė dėl sprogmens, kuris buvo pritvirtintas automobilyje, pagaminimo yra įrodyta. T.y. teismas neabejoja, jog sprogmenį pagamino būtent T. Rutkevičius. Tačiau byloje nėra pakankamai įrodymų, jog būtent T. Rutkevičius sprogmenį laikė, jį gabeno ir padėjo viešoje vietoje (automobilyje), siekdamas sukelti sprogimą.

Byloje taip pat nėra įrodymų, jog T. Rutkevičius buvo patekęs į automobilį – automobilyje, šalia jo ar jame nėra T. Rutkevičiaus pėdsakų. Taip pat nenustatyta, kokį motyvą turėjo T. Rutkevičius įvykdyti teroro aktą. Nukentėjusiaisiais pripažinti asmenys taip pat nenurodė, kad nuteistasis turėjo kokį nors motyvą dėti sprogmenį į automobilį.

Be to, svarbi aplinkybė ta, kad tą dieną, kai sprogmuo buvo rastas automobilyje, policijoje buvo sulaukta skambučio, jog šiame automobilyje yra šaunamųjų ginklų bei nurodyta automobilio važiavimo vieta. Byloje nebuvo atlikta ekspertizė siekiant nustatyti, ar policijai skambino būtent T. Rutkevičius, tačiau teismas daro išvadą, jog toks skambutis rodo ne norą susprogdinti automobilį, o, priešingai, siekį, kad policijos pareigūnai, ieškodami ginklų, surastų ir sprogmenį.

Kadangi Tomas Rutkevičius nuteistas už du apysunkius nusikaltimus (neteisėtą sprogmens pagaminimą ir neteisėtą parako įsigijimą ir laikymą), teismas turėjo teisę sušvelninti bausmę arba taikyti bausmės vykdymo atidėjimą. Tačiau, įvertinęs, jog T. Rutkevičiaus pagamintas sprogmuo galėjo sukelti labai sunkias pasekmes, Apeliacinis teismas konstatavo, jog pagrindo švelninti bausmę arba taikyti bausmės vykdymo atidėjimą nėra pagrindo, todėl T. Rutkevičiui skirta 2 metų ir 7 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

T. Rutkevičius teismo proceso metu savo kaltę dėl bandymo susprogdinti neigė ir atsisakė duoti parodymus.

Apeliaciniame skunde jis prašėsi išteisinamas dėl sprogmens pagaminimo, laikymo ir gabenimo bei teroro akto. Nuosprendžio dalies dėl neteisėto parako įgijimo ir laikymo jis neskundė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.