Lengvųjų automobilių greitis

„Ar tiesa, kad įsigaliojus KET pakeitimams žvyrkeliuose lengvaisiais automobiliais be priekabų dabar leidžiama važiuoti tik 70 km/h greičiu, o su priekabomis – net 90 km/h greičiu?” – klausia skaitytojas iš Kelmės rajono.

Suprantama, skaitytojui toks klausimas iškilo dėl KET 175.1 punkto pakeitimo: „175.1. lengvaisiais automobiliais automagistralėse nuo balandžio 1 d. iki lapkričio 1 d. – ne didesniu kaip 130 km/h greičiu, nuo lapkričio 1 d. iki balandžio 1 d. – ne didesniu kaip 110 km/h greičiu, greitkeliuose nuo balandžio 1 d. iki lapkričio 1 d. – ne didesniu kaip 110 km/h greičiu, nuo lapkričio 1 d. iki balandžio 1 d. – ne didesniu kaip 100 km/h greičiu, keliuose su asfalto ar betono danga – ne didesniu kaip 90 km/h greičiu, kituose keliuose – ne didesniu kaip 70 km/h greičiu.”

Kiti keliai

Iš tikrųjų matome, kad „kituose keliuose” lengvaisiais automobiliais leidžiama važiuoti ne didesniu kaip 70 km/h greičiu. „Kiti keliai” – tai 175.1 punkte nepaminėti visi keliai ne gyvenvietėse. Vadinasi, bet kokiame užmiesčio kelyje, neturinčiame asfalto ar betono dangos, maksimalus lengvųjų automobilių važiavimo greitis yra tik 70 km/h. Be abejo, šis reikalavimas galioja ir žvyrkeliuose, o tuo labiau keliuose be dangos. Lietuvoje dauguma kelių turi asfaltbetonio dangą. Nors tai nėra nei vien asfalto, nei vien betono danga, visi turėtume suprasti, kad kelius su asfaltbetonio danga dera priskirti tiems keliams, kuriuose leistinas maksimalus lengvųjų automobilių greitis yra 90 km/h.

Mažiausiu leistinu greičiu

Atrodo, viskas aišku, tačiau skaitytojui iškilo klausimas dėl to, kad išliko nepakeistas 175.1 KET punktas: „175.5. lengvaisiais automobiliais ir krovininiais automobiliais, kurių leidžiama maksimali masė ne didesnė kaip 3,5 t su priekabomis, – ištisus metus ne didesniu kaip 90 km/h greičiu.” Skaitydami šį KET punktą tarsi suvokiame, kad su priekabomis, nesvarbu, kokiu keliu važiuotume, lengviesiems automobiliams, jeigu jie yra su priekaba, bet kuriuo metų laiku leidžiama važiuoti iki 90 km/h. Tačiau toks įspūdis susidaro tik skaitant šį vieną punktą atskirai. Jeigu laikysimės visų važiavimo greičio reikalavimų, turėsime pasirinkti tą leistiną greitį, kuris yra mažiausias. Pavyzdžiui, gyvenvietėse ir lengvuoju, ir kroviniu automobiliu bei neturint 2 metų vairavimo stažo reikia važiuoti mažiausiu leistinu greičiu – 50 km/h.

Draudžiama viršyti 70 km/h

Taip, mūsų atveju maksimali lengvųjų automobilių su priekabomis greičio riba – 90 km/h. Tokiu greičiu galime važiuoti automagistralėse, greitkeliuose ir keliuose su asfalto ar betono danga. Tačiau važiuoti 90 km/h greičiu žvyruotais keliais lengvuoju automobiliu negalime nei be priekabos, nei su priekaba, nes tokiu greičiu lengvajam automobiliui važiuoti draudžia 175.1 punktas. Manyčiau, kad teisinio prieštaravimo šioje situacijoje nėra, nors jeigu skaitytojams tokie klausimai kyla, KET 175. 5 punktą, matyt, taip pat reikėjo koreguoti. Taigi į skaitytojo klausimą galima atsakyti labai trumpai ir konkrečiai. Netiesa, lengvaisiais automobiliais su priekabomis važiuoti žvyrkeliais 90 km/h greičiu neleidžiama. Važiuojant žvyruotu keliu lengvuoju automobiliu su priekaba draudžiama viršyti 70 km/h greitį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Lengvųjų automobilių greitis"

  1. Rimas

    Aš manau, kad skaitytojui iš Kelmės galima paaiškinti to KET punkto paaiškinimą taip, kad jei jis važiuos priekaboje ir vilks lengvaji automobilį tada galės važiuoti ir 90 km/h greičiu

  2. Čia įdėta prieš 17 m. Tai čia yra visiškas melas. Ir nedėkit į GOOGLE kai čia buvo 2006 m. Čia visiškas melas. Nekreipkit dėmesio į tuos melus!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.