Mirė garsus amerikiečių rašytojas Kurtas Vonnegutas

Būdamas 84 metų antradienio vakarą Manhetene mirė amerikiečių literatūros legenda Kurtas Vonnegutas (Kurtas Vonegatas), kurį visame pasaulyje išgarsino tokie romanai kaip „Skerdykla Nr. 5” (Slaughterhouse-Five) ir „Katės lopšys” (Cat’s Cradle), trečiadienį pranešė „The New York Times”.

Ilgametis šeimos draugas Morganas Entrekinas, kuris pranešė apie rašytojo mirtį, sakė, kad jis prieš kelias savaites pargriuvo ir patyrė galvos traumą.

1922 metais Indianapolyje gimęs K.Vonnegutas taip pat rašė pjeses, esė ir trumpus grožinės literatūros kūrinius. Bet jo romanai, kurių iš viso yra 14, tapo Amerikos kontrkultūros klasika. Jis buvo tikras dievaitis, ypač studentams 7-ajame ir 8-ajame dešimtmečiuose, rašė „The New York Times”.

Svarbus momentas K.Vonneguto gyvenime buvo Dresdeno bombardavimas padegamosiomis bombomis 1945 metais, kurį vykdė Sąjungininkų pajėgos. Šį įvykį jis matė būdamas jaunas, kaip karo belaisvis.

Dresdenas tapo pagrindu „Skerdyklai Nr. 5”, kuri buvo išleista 1969 metais, vykstant karui Vietname, rasiniams neramumams ir kultūrinei bei socialinei suirutei, rašė laikraštis.

„Skerdyklai Nr. 5” atsidūrus pirmojoje bestselerių sąrašo vietoje, K.Vonnegutas tapo kultine asmenybe, nors kai kurios mokyklos ir bibliotekos uždraudė šią knygą dėl jos seksualinio turinio, šiurkščios kalbos ir smurto aprašymo.

Tame romane yra garsioji K.Vonneguto frazė „Nieko nepadarysi” (so it goes), kurią pasigavo Vietnamo karo priešininkai.

Kai knyga buvo publikuota, K.Vonnegutui prasidėjo sunki depresija, ir jis pažadėjo daugiau nebeparašyti jokio romano. 1984 metais jis bandė nusižudyti migdomosiomis tabletėmis ir alkoholiu.

K.Vonneguto knygose persipynusios fantazija ir autobiografija, daug pastraipos dydžio sakinių, šauktukų ir kursyvo.

Kai kurie kritikai sako, kad jis sukūrė naują literatūros žanrą, o kiti kaltino jį nuolatiniu tų pačių temų ir veikėjų naudojimu. Kai kuriems skaitytojams jo darbai atrodo nerišlūs.

„Katės lopšys” buvo išleistas 1963 metais, ir nors iš pradžių buvo parduoti tik maždaug 500 šios knygos egzempliorių, šiandien jis nagrinėjamas per anglų kalbos pamokas.

Paskutinė, 2005 metais išleista K.Vonneguto knyga yra biografinių esė rinkinys „Žmogus be tėvynės” (A Man Without a Country), kuri taip pat tapo bestseleriu.

Jo pirmoji pjesė „Laimingo gimtadienio, Vanda Džun” (Happy Birthday, Wanda June) Niujorko teatro scenoje buvo pradėta rodyti 1970 metais. Vertinimai buvo prieštaringi.

Maždaug tuo pačiu metu rašytojas, kurio protėviai yra kilę iš Vokietijos, išsiskyrė su pirmąja žmona Jane (Džein) ir pradėjo gyventi su fotografe Jill Krementz (Džil Kremenc), kuri vėliau tapo antrąja jo žmona.

K.Vonnegutas turėjo septynis vaikus, kurių keli yra įvaikinti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.