Valdantieji prezidentui siūlo darkart teikti dekretą dėl VSD vadovo atstatydinimo

Seimo valdančiosios frakcijos siūlo prezidentui Valdui Adamkui pakartotinai teikti dekretus dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovo Arvydo Pociaus atstatydinimo bei naujojo kandidato į šias pareigas teikimo.

Su tokiu siūlymu trečiadienį į prezidentą raštu kreipėsi Socialdemokratų, Liberalų ir centro sąjungos (LiCS), Valstiečių liaudininkų ir Piliečių demokratijos frakcijų seniūnai, pranešė LiCS frakcija.

Tuo tarpu Seimo valdyba inicijavo rezoliucijos projektą, kuriuo siūloma pakartoti VSD vadovo atleidimo procedūrą, darkart balsuojant.

Seimas anksčiau jau balsavo dėl A.Pociaus atleidimo, tąkart nutarimas nepriimtas, tačiau kai kurie parlamentarai užginčijo, esą procedūra dėl A.Pociaus atleidimo nebaigta. Dėl kilusio ginčo kreiptasi į Etikos ir procedūros komisiją, kuri nustatė, jog, vertinant procedūras, grįžti prie A.Pociaus atleidimo nėra pagrindo. Seimas ketvirtadienį balsuos ir dėl etikos sargų išvados.

Prezidentas Valdas Adamkus yra užsiminęs, kad teiktų antrą kartą Seimui dekretą dėl Valstybės saugumo departamento vadovo atleidimo, jei gautų tokį parlamento prašymą.

„Jeigu Seimas randa reikalo prisipažindamas, kad padarė klaidą pirmąjį dekretą atmesdamas, kodėl ne?”, – yra sakęs V.Adamkus.

Praėjusį mėnesį kalbėdamas Seime A.Pocius pareiškė, jog aukšto rango VSD pareigūnai pardavinėjo slaptą informaciją nedraugiškoms valstybėms, VSD yra ištyręs buvusio savanorio ir saugumiečio J.Abromavičiaus nužudymą, geležinkelio tilto per Bražuolės upelį susprogdinimą ir, anot A.Pociaus, „beveik žino”, kas sprogdino laikraščio „Lietuvos rytas” redakcijos pastatą.

Po tokių VSD vadovo pareiškimų Seimas nepritarė prezidento V.Adamkaus dekretui, kuriuo jis teikė sprendimą atleisti VSD direktorių A.Pocių.

Prezidentas V.Adamkus teikė Seimui dekretą atleisti A.Pocių, atsižvelgdamas į jo atsistatydinimo pareiškimą po to, kai parlamentarai pernai žiemą patvirtino nepalankias VSD veiklos parlamentinio tyrimo išvadas.

Tuo pačiu prezidentas teikė dekretą, kuriuo siūlyta į VSD vadovo pareigas skirti Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) šiuo metu vadovaujantį Povilą Malakauską. Seimui nepritarus dekretui dėl A.Pociaus atleidimo, prezidentas dekretą dėl naujojo VSD vadovo atšaukė.

VSD vadovą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.