Šiaurės Korėja sako, kad nespės iki nustatyto termino uždaryti Jongbjono reaktoriaus

Šiaurės Korėja pareiškė, kad išsprendus nesutarimus dėl Makao banke įšaldytų jos lėšų Pchenjanas gali pradėti branduolinio reaktoriaus uždarymo procesą, tačiau veikiausiai nesuspės to padaryti iki šeštadienio – nusiginklavimo susitarime nustatyto termino, trečiadienį pranešė televizijos NBC naujienų laida.
Šiaurės Korėjos vyriausiasis derybininkas Kim Kye-gwanas (Kim Kjegvanas) davė šį pažadą per pietus su Pchenjane viešinčia JAV pareigūnų delegacija, vadovaujama Naujosios Meksikos valstijos gubernatoriaus Billo Richardsono (Bilo Ričardsono), nurodė NBC, remdamasi jo padėjėjais.

NBC žiniomis, Kim Kye-gwanas delegacijos nariams taip pat pažadėjo, kad izoliuota komunistinė valstybė per mėnesį įsileis Jungtinių Tautų (JT) branduolinius inspektorius, kurie buvo išsiųsti iš šalies 2002-aisiais.

Jungtinės Valstijos antradienį sakė, kad Makao valdžia atšaukė sprendimą dėl Šiaurės Korėjai priklausančių 25 mln. JAV dolerių įšaldymo banke „Banco Delta Asia”, ir paragino Pchenjaną iki savaitgalio, kai baigiasi nustatytas galutinis terminas, pradėti Jongbjono branduolinio komplekso uždarymo darbus.

Vasario 13 dieną pasirašytame tarptautiniame susitarime numatyta, kad Šiaurės Korėja per 60 dienų uždarys reaktorių ir imsis tolesnių branduolinio nusiginklavimo žingsnių mainais į energetinę pagalbą ir saugumo garantijas.

Jongbjono jėgainėje gaminamas plutonis, kurį perdirbus galima išgauti branduoliniams ginklams tinkamos medžiagos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.