Lietuvoje darbuotojai jaučiasi vis laisvesni keisti darbą

Darbuotojus ir jų darbovietes Lietuvoje siejantis ryšys silpnėja, rodo didžiausios Lietuvoje viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „TNS Gallup” atlikto tyrimo duomenys. Šiais metais atlikus darbuotojų prisirišimo tyrimą nustatyta, kad pagal šį rodiklį Lietuva gerokai atsilieka nuo pasaulinių tendencijų ir šis atsilikimas per pastaruosius dvejus metus padidėjo 4 balais.
„Lietuvoje mažėjantis prisirišimo indeksas rodo, kad darbuotojai šalyje jaučiasi vis laisvesni keisti darbą, vis mažiau įsipareigojimų sieja juos su darboviete, o jų sprendimus keisti darbą dažniausiai lemia materialiniai motyvai”, – teigia „TNS Gallup” Žmogiškųjų išteklių tyrimų departamento vadovė Alma Tamošaitytė.

Šiųmetis darbuotojų prisirišimo indeksas Lietuvoje yra lygus 44 balams, pagal šį aspektą šalies organizacijos patenka tarp trečdalio mažiausią prisirišimo indeksą turinčių darbdavių pasaulyje, kurių indeksas yra mažesnis už 53 balus. Darbuotojų prisirišimo indekso vidurkis pasaulyje siekia 59 balus, trečdalyje organizacijų prisirišimo indeksas yra daugiau už 65 balus ir tik dešimtadalyje jis siekia 78 balus ir daugiau.

Tyrimas parodė, kad stipresnį Lietuvos darbuotojų lojalumą savo bendrovėms nulemia gerai atlikto darbo vertinimas, puikūs santykiai su vadovu ir tai, kad darbuotojai jaučiasi vertinami. Didžiausią neigiamą įtaką darbuotojų prisirišimui prie darbovietės šiuo metu turi tai, kad dažnai darbuotojai jaučiasi negaunantys jiems priklausančio atlygio už atliekamą darbą, ribotos karjeros galimybės bei pačių darbuotojų prastai vertinama įmonė.

Anot A.Tamošaitytės, mažėjantis darbuotojų prisirišimas yra susijęs su didėjančia darbuotojų kaita šalies organizacijose. „TNS Gallup” atlikto tyrimo metu nustatyta, kad per paskutinius 12 mėn. darbovietę pakeitė 17 proc. nuolatinį darbą turinčių gyventojų šalyje, tuo tarpu 2004 metais šis skaičius siekė 12 proc.

Tyrimas parodė, kad kai kuriuose sektoriuose, priešingai bendroms tendencijoms, prisirišimo indeksas didėja. Didžiausiu prisirišimo indeksu Lietuvoje pasižymi telekomunikacijų ir informacinių technologijų sektoriaus bendrovės (69 balai) bei finansų institucijos (53 balai). Tuo metu mažiausias darbuotojų prisirišimas vyrauja gamybos sektoriuje (37 balai) bei mažmeninėse ir didmeninėse prekybos įmonėse (33 balai).

„Bendrovėse, kuriose skiriamas didelis dėmesys žmogiškųjų išteklių vadybai, sulaukiama teigiamo atsako ir iš jose dirbančių žmonių. Ilgalaikėje perspektyvoje rūpestis ir investicijos į darbuotojus yra kur kas labiau atsiperkančios, nei keliais šimtais litų didesnis atlygis”, – sako A.Tamošaitytė.

Atliekant darbuotojų prisirišimo vertinimo tyrimą Lietuvoje buvo apklausta daugiau nei 400 įvairiose srityse dirbančių žmonių šalyje. Tyrimas atliktas 2007 metų sausio – vasario mėnesiais. TRIM metodu paremtą tyrimą „TNS Gallup” Lietuvoje pradėjo taikyti prieš ketverius metus.

Šiais metais „TNS Gallup” tęsia pirmą kartą Lietuvoje 2006–aisiais vykdytą patraukliausio darbdavio projektą. Jo metu apklausus potencialius darbuotojus ketinama išrinkti 20 geidžiamiausių dirbti šalies bendrovių, kurios bus paskelbtos gegužės mėnesio pabaigoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.