Po švenčių – troškulys ir depresija

Praūžus ilgajam šventiniam savaitgaliui, medikai laukia pacientų antplūdžio.

Klaipėdiečius kankina pagirios, nuovargis, o pažvelgus į tuščią piniginę – ir depresija.

Klaipėdos priklausomybės ligų centro vyriausiasis gydytojas Linas Slušnys apgailestavo, kad mūsų šalyje vis dar nėra šventimo kultūros.

„Žmonės prisigeria iki žemės graibymo, taip nuodydami organizmą. Jame susikaupia kenksmingų medžiagų. Alkoholis sugeria daug skysčių. Vien dėl skysčių trūkumo galima numirti”, – pasakojo pašnekovas.

L.Slušnys rekomendavo skysčių balansą organizme atkurti geriant vandenį su gliukoze. Ne su cukrumi, o su gliukoze. Patartina gerti ir mineralinį vandenį.

„Perdozavimas – baisus nuodas. Vienkartinis išblaivinimas neišsprendžia problemos. Tai tas pats, kaip pakeisti mašinos variklio tepalą”, – įsitikinęs medikas.

Jis teigė, kad po švenčių Priklausomybės ligų centras sulaukia 30 – 40 proc. daugiau pacientų. Daugelis atvyksta išsiblaivinti. Para centre kainuoja 130 litų. Tačiau, anot L.Slušnio, paros dažnai nepakanka. Kartais reabilitacija trunka iki dviejų savaičių.

Priklausomybės ligų centro vyriausiasis gydytojas pasidžiaugė, kad vis daugiau žmonių ryžtasi ieškoti pagalbos.

„Pagalba būtų daug efektyvesnė, jei valstybė įteisintų anoniminį gydymą nuo alkoholizmo. Daugelis pacientų nesiryžta gydytis vien todėl, kad bijo viešumos, pasmerkimo. Įsteigus anoniminio gydymo centrą šalia jau esančio, darbo pakaktų dar bent dešimtmečiui į priekį”, – įsitikinęs L.Slušnys.

Po švenčių daugiau pacientų sulaukia ir Klaipėdos psichiatrijos ligoninės specialistai.

Pasak psichologo Kęstučio Ridiko, žmones kankina abstinencija ir slogi nuotaika.

„Psichiką neigiamai veikia nesaikingas valgymas ir alkoholio vartojimas. Skauda galvą, kankina troškulys. O pažvelgus į tuščią piniginę, apima neviltis”, – aiškino K.Ridikas.

Psichologo nuomone, žmonės linkę šventes pernelyg sureikšminti, jie tiki, kad pagaliau išsipildys jų lūkesčiai. Kai taip neįvyksta, ateina nusivylimas.

K.Ridikas patarė dažniau šventę pasidaryti patiems ir švęsti ne pagal kalendorių. Tada ir pasekmės galbūt nebus tokios skaudžios.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Psichologija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.