Nusitaikė į „vokelius“

Mokesčių inspekcija nusitaikė į statybų bendroves.

Gyventojų pranešimai apie paplitusį uždarbio mokėjimą „vokeliuose” verčia inspektorius imtis dar griežtesnės įmonių kontrolės.

Po praėjusiais metais atliktų operatyvių tikrinimų, neskaidriai dirbusioms statybų bendrovėms pavesta papildomai į biudžetą sumokėti pusę milijono litų mokesčių.

„Šio sektoriaus įmonių veiklos analizė parodė, jog realūs finansiniai rodikliai verčia abejoti bendrovių deklaruojamų pajamų teisingumu. Dažnai po pokalbio su verslininkais situacija keičiasi. Staiga padaugėja legaliai dirbančiųjų, atlyginimai pasiekia apskrities vidurkį”, – sakė Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (AVMI) viršininko pavaduotoja Edita Cibienė.

Statybų sektoriuje vis dažniau steigiamos fiktyvios įmonės, kurioms pervedami pinigai už neva atliktas paslaugas. Taip vengiama mokėti mokesčius ir sudaromos nevienodos konkurencijos sąlygos sąžiningai mokesčius mokančioms įmonėms.

Statybų bendrovės „Plienas” direktorius Gediminas Bartkevičius įsitikinęs, kad statybų verslo rinka panaši į iškreiptą veidrodį.

„Mokesčius moka tie, kurie dirba pagal įstatymą. Tačiau beveik pusė statybų bendrovių dabar samdo darbuotojus su verslo liudijimais ir jiems moka minimalų atlygį. Tokių įmonių daugėja, jos darosi nebekontroliuojamos. Bet tai jau ne Mokesčių inspekcijos, bet valstybės problema”, – piktinosi G.Bartkevičius.

Klaipėdos apskrityje, kaip ir visoje šalyje, statybų verslas įsitvirtino tarp sparčiausiai augančių verslo sričių.

Nuo praėjusių metų birželio, kai pradėjo veikti Mokesčių inspekcijos pasitikėjimo telefonas 1882, iki šių metų balandžio Klaipėdos AVMI gavo 216 pranešimų, iš kurių 142 – dėl „vokeliuose” mokamų atlyginimų. Pradėti 6 ikiteisminiai tyrimai. Nustatytas nelegalus darbo užmokestis viršija 1 mln. 150 tūkst. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.