Iranas skelbia „pramoninę” branduolinio kuro gamybos fazę

Iranas pradėjo branduolinio kuro gamybos „pramoninę fazę”, pirmadienį paskelbė šios šalies branduolinės programos vadovas.

Šis pranešimas, turintis reikšti didelę pažangą Teheranui įgyvendinant savo branduolinius planus, tikriausiai papiktins Vakarus, kurie baiminasi, kad Iranas slapta bando pasigaminti branduolinių ginklų.

„Šiandien susirinkome čia švęsti urano sodrinimo projekto pramoninės fazės pradžią”, – sakė Irano atominės energetikos organizacijos vadovas Gholamreza Aghazadehas (Golamreza Agazadehas) per susirinkimą Natanzo urano sodrinimo gamykloje centriniame Irane.

Jis pridūrė, kad Iranas taip pat pradėjo masinę urano sodrinimo centrifugų gamybą. „Šiandien, prasidėjus masinei centrifugų gamybai ir … pramoninei urano sodrinimo fazei, buvo žengtas dar vienas žingsnis dėl Islamo Respublikos klestėjimo”, – sakė jis.

Netrukus po to šalies prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas (Mahmudas Ahmadinedžadas) turėjo pasakyti svarbią kalbą apie Irano branduolinę programą.

Šia proga valstybinė televizija rodė programas apie tai, kaip sodrinamas uranas ir kiek atominių elektrinių turi tokios šalys kaip JAV ir Prancūzija. Televizija pranešė, kad pažanga branduolinėje srityje yra „aukščiausio laipsnio nacionalinio pasididžiavimo” šaltinis.

Iranas, kuris, pasak diplomatų, Natanze sumontavo beveik tūkstantį urano sodrinimo centrifugų, sakė planuojantis čia sumontuoti 3 tūkst. centrifugų. Tai turėjo būti pirmoji fazė siekiant pramoninės branduolinio kuro gamybos.

Turėdamas 3 tūkst. centrifugų, Iranas, jei norėtų, per metus galėtų pasigaminti tiek sodrinto urano, kiek jo pakaktų vienai bombai, sako Vakarų ekspertai.

Iranas teigia, kad jo branduolinės programos tikslai yra taikūs ir atmetė Jungtinių Tautų (JT) reikalavimus sustabdyti urano sodrinimą. Sodrintą uraną galima panaudoti ir kaip kurą atominėms elektrinėms, ir branduoliniams ginklams gaminti.

Po to, kai pernai žlugo derybos dėl šio ginčo sprendimo, JT Saugumo Taryba nuo gruodžio priėmė dvi rezoliucijas dėl sankcijų Iranui. Teheranas sako, kad yra pasirengęs naujoms deryboms, tačiau – be jokių išankstinių sąlygų.

JT Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) nurodo, jog ne viską žino apie Irano planus ir jog šios spragos turi būti užpildytos norint pasakyti, kad tie planai yra taikūs.

TATENA spaudžia Teheraną leisti jai įrengti kameras Natanzo komplekso požeminėje dalyje, kad būtų galima stebėti iraniečių darbą. Iranas sako, kad toks sekimas viršija jo įsipareigojimus TATENA. Derybos šiuo klausimu tęsiasi.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.