Neišduotas nė vienas leidimas Lietuvoje auginti genetiškai modifikuotus augalus

Šiandien, balandžio 6 d., Aplinkos ministerija priėmė sprendimą neišduoti leidimo mūsų šalyje auginti bandymams laukuose skirtus genetiškai modifikuotus kukurūzus. Tokio leidimo š. m. sausį paprašė Švedijos kompanija „Monsanto”. Ji pateikė paraišką auginti genetiškai modifikuotus kukurūzus mokslo tikslais Žemdirbystės institute Kėdainių rajone.

Tai trečioji ligi šiol Lietuvos gauta paraiška atlikti bandymus laukuose su genetiškai modifikuotais augalais. Pirmoji tokio pobūdžio prašymą praėjusių metų sausį pateikė Vokietijos kompanija „PLANTON GmbH”. Ji ketino mokslo tikslais auginti genetiškai modifikuotas bulves Žemdirbystės instituto Vokės filiale. Praėjusį spalį Vokietijos kompanija „BASF Plant Science GmbH” paprašė leisti Žemdirbystės instituto Vėžaičių filiale auginti bandymams skirtus genetiškai modifikuotus vasarinius rapsus. Aplinkos ministerija nė vienu iš šių atvejų neišdavė leidimo.

Nagrinėjant paraiškas, pasak Aplinkos ministerijos sekretoriaus Aleksandro Spruogio, yra vertinami galimo tokių bandymų poveikio aplinkai ir žmonių bei gyvūnų sveikatai veiksniai, svarstomos Genetiškai modifikuotų organizmų valdymo priežiūros komiteto, kuris veikia visuomeniniais pagrindais ir turi patariamąjį balsą, rekomendacijos, atsižvelgiama, kaip ir numato Genetiškai modifikuotų organizmų įstatymas, į Sveikatos apsaugos bei Žemės ūkio ministerijų išvadas, taip pat visuomenės nuomonę.

Europos Sąjungos valstybėse šiuo metu yra atliekami bandymai laukuose su 66 rūšių genetiškai modifikuotais augalais. Juos mokslo tikslais leido auginti ir kai kurios mūsų šalies kaimynės. Pavyzdžiui, Latvija yra leidusi auginti genetiškai modifikuotus kukurūzus ir rapsus, Lenkija patenkino šešias paraiškas tokių augalų bandymams laukuose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Neišduotas nė vienas leidimas Lietuvoje auginti genetiškai modifikuotus augalus"

  1. oioi

    ka cia kalbata apie modifikuotus augalus,kad neisduoti leidimai auginti.kiekvienas sodininkas savo darze augina jau senai modifikuotus pomidorus,agurkus,ypac bulves.net obelys ir tos modifikuotos.ar nors vienas auginate lietuviskas darzoves-bulves net nekvepia lietuviskomis-verdant nesukrenta,net cepelinai nebetokie,kaip budavo pas mociute pries 25 metus.kokie pomidorai,net nesinori valgyti,agurkai….nusipirkau Vilniaus pikantiska majoneza ir tas su modifikuotu krakmolu,tai apie ka kalbate

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.