Žemdirbiai raginami nedelsti deklaruoti pasėlius

Šiemet žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimas prasidės ir baigsis panašiai kaip ir praėjusiais metais – informacija deklaravimui turi būti teikiama nuo balandžio 11 d. iki birželio 15 d. Pavėluotai pateiktos paraiškos priimamos iki 2007 m. liepos 10 d., už kiekvieną pavėluotą darbo dieną galutinę paramos sumą mažinant 1 proc., išskyrus atvejus, nepriklausančius nuo pareiškėjo valios (pvz.: pareiškėjo mirtis, ilgalaikis profesinis nepajėgumas, stichinė nelaimė, padariusi stiprų poveikį valdai). Prašymai pakeisti paraiškos duomenis pateikiami iki birželio 15 d. Nuo birželio 16 d. iki liepos 10 d. pateikti prašymai laikomi pavėluotai pateiktais ir už kiekvieną pavėluotą darbo dieną paramos suma mažinama 1 proc.
Nacionalinės Mokėjimo Agentūros prie žemės ūkio ministerijos (toliau – Agentūra) atstovų teigimu, 2006 m. nuo paraiškų tiesioginėms išmokoms gauti teikimo pradžios iki liepos 10 d. pasėlius deklaravo 212 tūkst. pareiškėjų, buvo deklaruota apie 2,63 mln. ha žemės ūkio naudmenų ir pasėlių ploto. 2005 m. buvo užregistruota 226 661 paraiška arba 16 tūkst. daugiau nei 2006 m. Lyginant su 2004 m., pareiškėjų skaičius sumažėjo daugiau nei 27 tūkst. (2004 m. užregistruotos 237 463 paraiškos).
Pareiškėjų skaičiaus mažėjimas yra siejamas su struktūriniais pokyčiais žemės ūkyje – visų pirma ūkių stambėjimu. Vis daugiau senyvo amžiaus žemdirbių siekia pasinaudoti parama, kuri skiriama už pasitraukimą iš žemės ūkio gamybos. Sugriežtinus sankcijas dėl geros agrarinės bei aplinkosauginės būklės reikalavimų nesilaikymo, tikėtina, jog vis mažiau pareiškėjų, nesilaikančių minėtų reikalavimų, sieks gauti ES paramą tiesioginėmis išmokomis.
Šiemet paraiška tiesioginėms išmokoms gauti bus pildoma norintiems gauti tiesiogines išmokas už žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus, dalyvaujantiems Lietuvos kaimo plėtros 2007 – 2013 metų programos priemonėse: „Agrarinės aplinkosaugos išmokos” (kraštovaizdžio tvarkymas, ekologinis ūkininkavimas, „rizikos” vandens telkinių būklės gerinimas), „Išmokos ūkininkams vietovėse, kuriose yra kliūčių, išskyrus kalnuotas vietoves” (mažiau palankios ūkininkauti vietovės), „Natura 2000 išmokos ir su direktyva 2000/60/EB susijusios išmokos” (parama Natura 2000 vietovėse žemės ūkio paskirties žemėje), „Natura 2000 išmokos” (parama Natura 2000 miškų teritorijoje), pretenduojantiems į kompensacines išmokas už saugomų teritorijų žemės ūkio naudmenas 2007 m. gauti, t.y. kompensacinės išmokos žemės savininkams ir valdytojams, kurių žemės valdose esamos saugomos teritorijos statusas arba nustatyti veiklos apribojimai realiai sumažina gaunamą naudą arba uždraudžia ankščiau vykdytą veiklą, pagal LR Vyriausybės 2006 m. lapkričio 10 d. Nr. 1100 nutarimą.
Šiais metais pradedama įgyvendinti ir paramos schema „Pagalba už energetinius augalus”. Norintys gauti paramą pagal šią paramos schemą, turės teikti paraišką tiesioginėms išmokoms gauti ir pažymėti laukus, kuriuose augina energetinius augalus, skirtus biokurui gaminti.
Be to, pareiškėjas, norintis gauti paramą už energetinių augalus, auginamus kaip žaliava biokurui, kartu su Paraiška tiesioginėms išmokoms už žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus gauti, privalės pateikti su žaliavos Supirkėju ar Pirmuoju perdirbėju sudarytos sutarties dėl energetinių augalų auginimo ir gauto derliaus (žaliavos) pateikimo kopiją.
Pareiškėjas, norintis gauti paramą už greitai augančių medžių auginimą, kartu su Paraiška privalo pateikti Greitai augančių medžių auginimo deklaraciją, o pirmojo derliaus metais – su Supirkėju ar Pirmuoju perdirbėju sudarytos sutarties kopiją.
Supirkėjas/Pirmasis perdirbėjas, sudaręs Sutartį su pareiškėju, Agentūrai turi patiekti užstatą (60 eurų už hektarą), kad energetinių augalų auginimo plotų gauta žaliava bus perdirbta į biokurą.

Pasėlių deklaravimo 2007 m. naujovės
Kaip teigė Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) Bendrosios rinkos organizavimo departamento direktorius Rimantas Krasuckis, remiantis praėjusių metų patirtimi pastebėta, kad deklaruoti pasėlius neskubama, tačiau žemdirbiai raginami nedelsti, juolab, kad paraiškų teikimo tvarka išlieka nepakitusi ir, lyginant su praėjusiais metais, yra tik keletas naujovių, į kurias būtina atkreipti dėmesį.
Remiantis praėjusių metų patirtimi, šiais metais bus siekiama kuo didesnio palengvinimo ūkininkui deklaruojant pasėlius. Jau 2006 m. Agentūra dalį teikiamų paraiškų administravimo funkcijų delegavo seniūnijoms. Su savivaldybėmis buvo pasirašytos bendradarbiavimo sutartys, apmokyti nauji darbuotojai, kurie pareiškėjų duomenis, reikalingus išmokoms gauti, suvedinėjo į elektronines laikmenas, žemėtvarkos specialistai padėjo pareiškėjams žemėlapiuose įbraižyti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotų ribas, buvo nupirkta reikalinga techninė įranga.
Šiais metais žemdirbiai sulauks dar didesnės specialistų paramos. Planuojama taikyti vieningumo principą, t.y. siekiant kuo didesnio aiškumo, sklandumo bei operatyvumo bus vykdomas vienas duomenų sutikrinimas su registrais, vienas mokėjimas, viena, visų priemonių, už kurios mokamos išmokos už plotus, patikra vietoje, vienas neatitikimų sprendimas, dokumentų nesidubliavimas su kitais dokumentais (pvz. pažymomis). Taigi klaidos, dėl kurių neretai ankstesniais metais paraiškų tvarkymas užimdavo daugiau nei įprastai laiko, bus išaiškintos paraiškos pateikimo metu. Tai leis jas iš karto operatyviai pataisyti.
Siekiant palengvinti paraiškos pateikimo procedūrą, paraiška bus užpildoma kompiuteryje seniūnijoje ar savivaldybėje, suvedant duomenis į sistemą, ir atspausdinama. Suvedus duomenis bus atliekamas vietinis duomenų patikrinimas (valdos Nr., asmens kodas, kontrolinių žemės sklypų Nr. ir kt.). Atsiradę neatitikimai bus pataisomi iš karto su pareiškėju. Kartu su paraiška pateikiamuose žemėlapiuose (kurie, beje, šiais metais bus spalvoti) nurodomi kontrolinių žemės sklypų numeriai ir jų plotai.
Vadovaujantis LR Vyriausybės 2006 m. lapkričio 10 d. nutarimu Nr. 1100, pareiškėjams, kuriems priklausančiuose plotuose buvo įkurtos saugomos teritorijos, paprastosioms pajamoms kompensuoti dėl šiose teritorijose nustatytų apribojimų laikymosi, bus mokamos kompensacinės išmokos. Nuo 2007 m. šios išmokos bus pradėtos mokėti kartu su tiesioginėmis išmokomis. Deklaruodami genetiškai modifikuotus augalus, pareiškėjai tai turės nurodyti paraiškoje.
ŽŪM patvirtintose Tiesioginių išmokų už žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus administravimo bei kontrolės 2007 m taisyklėse yra numatomos ir naujos griežtos bausmės – žolės ir ražienų deginimas laikomas tyčiniu pažeidimu, tad Agentūra už tai taikys sankcijas remiantis Aplinkos ministerijos padalinių duomenimis apie pareiškėjų valdose nustatytus žolės deginimo atvejus.
Tam tikrą susirūpinimą kelia tas faktas, kad dėl 2006 metais užtrukusių darbų, susijusių su ortofoto nuotraukos gamyba bei kontrolinių žemės sklypų duomenų bazės atnaujinimu, kuriuos atliko tarptautinis konsorciumas, VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras nespėjo laiku parengti specializuotas taikomąsias programas skirtas žemėlapių spausdinimui. Persislinkus darbų grafikui, galutinis žemėlapių spausdinimo terminas taip pat šiek tiek nusikels ir jie bus baigti spausdinti truputį vėliau. Atsižvelgiant į susidariusią padėtį, VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras priverstas skubos tvarka įgyvendinti papildomas organizacines priemones (prailgintą darbo dieną, pamaininį darbą), užtikrinančias savalaikį žemėlapių spausdinimą bei jų pristatymą savivaldybėms. Pagal iš atskirų savivaldybių gaunamą informaciją, savivaldybės, suprasdamos šio darbo svarbą, pasiruošusios pačios atsiimti atspausdintus žemėlapius iš Centro.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.