Tęsiama laukinių gyvūnų vakcinacija nuo pasiutligės

Šiais metais Lietuvoje tęsiama laukinių gyvūnų oralinė vakcinacija nuo pasiutligės. Oralinė vakcinacija pradėta nuo Baltijos jūros pakrantės, t. y. Klaipėdos rajone, ir bus tęsiama etapais visoje Lietuvos teritorijoje.

Europos Komisijai koordinuojant vakcinacija vykdoma visose Baltijos šalyse. Šiais metais, finansuojama iš ES biudžeto lėšų, laukinių gyvūnų vakcinacija bus pradėta ir Kaliningrado srityje. Laukinių gyvūnų pasiutligės likvidavimo kampanija finansuojama iš 2003 metų PHARE projekto „Gyvūnų užkrečiamųjų ligų kontrolės stiprinimas Lietuvoje” lėšų. Finansuojant Europos Sąjungai už beveik 5 mln. litų nupirkta 6 mln. jaukų su pasiutligės vakcina. Šios vakcinos pakaks ir 2008 m. pavasariniam vakcinacijos etapui.

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus Kazimiero Lukausko, kad būtų pasiektas efektyvus rezultatas, vakcinacija turi būti vykdoma mažiausiai 6 metus. „Tai yra ilgalaikė kampanija, kuri truks tol, kol Lietuvos teritorijoje bus ženkliai sumažinta ar net likviduota laukinių gyvūnų pasiutligė ir dar dvejus metus nuo paskutinio užregistruoto pasiutligės atvejo”, – komentavo Kazimieras Lukauskas.

Oralinė laukinių gyvūnų vakcinacija turi būti vykdoma du kartus per metus. Vakcinacija bus atliekama kovo, balandžio ir gegužės mėnesiais bei rudenį – rugsėjo, spalio ir lapkričio mėnesiais. Šio (pavasarinio) etapo laukinių gyvūnų vakcinacija apims visą šalies teritoriją.

Praėjusiais metais pradėtos vakcinacijos nuo pasiutligės kampanijų metu išmėtyta 2,1 mln. jaukų su vakcina nuo pasiutligės. Vakcinacijos efektyvumui kontroliuoti nuo praėjusių metų birželio mėnesio Nacionalinėje veterinarijos laboratorijoje atliekami laukinių gyvūnų vakcinacijos nuo pasiutligės efektyvumo tyrimai. Lapių ir usūrinių šunų vakcinacijos efektyvumas (tetraciklino žymeklis) buvo 47,2 proc. Tai rodo, kad beveik pusė sumedžiotų laukinių gyvūnų buvo suėdę jaukus su vakcina.

„Pasiutligės likvidavimas sumažins riziką išplisti šiai ligai tarp naminių gyvūnų, nes dauguma atvejų pasiutligės užkrato šaltinis buvo laukiniai gyvūnai”, – sakė Kazimieras Lukauskas.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba įspėja gyventojus, kad radus jaukus su pasiutligės vakcina jų negalima liesti. Jeigu jaukai su vakcina aptinkami prie gyvenamųjų namų būtina apie tai nedelsiant pranešti teritorinei valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, kurios specialistai turi atvykti ir paimti jaukus su vakcina. Jaukai su vakcina nepavojingi naminiams gyvūnams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.